Μετάλλαξη Όμικρον: «Έως και 3.500 κρούσματα τα Θεοφάνια»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown από τον Τζανάκη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιστήμονες στη χώρας μας λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε ότι μέχρι τα Θεοφάνια τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης θα αγγίξουν τις 3.500, αν και προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί η εντυπωσιακή άνοδος κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες χώρες. 

Όμικρον: Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα

«Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομακτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.500 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης στο Mega, τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

Όμικρον: Ασυμπτωματική συχνά η νόσος σε εμβολιασμένα άτομα

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Όμικρον: Έρχονται νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά

Όπως εξήγησε ο καθηγητής η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. 

«Για παράδειγμα αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ αν έχουμε 200 ή 500, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός», είπε ο κ. Τζανάκης. 

Στο τραπέζι το lockdown λόγω της Όμικρον

Ξεκαθάρισε επίσης πως όλα τα μέτρα που έχουν στόχο την αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανάμεσα σε αυτά και το lockdown, ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα των πρώτων 48 ωρών!

Όσο για το πότε αναμένεται να ενταθεί η πίεση αυτή, εκτίμησε ότι θα γίνει σε δέκα με 15 μέρες από τώρα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top