Χριστούγεννα 2021: Πόσο κοστίζουν φέτος γαλοπούλα, κοτόπουλο και χοιρινό

Ποιες ώρες θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος εν όψει Χριστουγέννων

Όλα όσα είπε ο Ανδρέας Νιώτης, κρεοπώλης στη Βαρβάκειο

Με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, οι πρώτες γαλοπούλες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα τσιγκέλια στη Βαρβάκειο, ενώ πολλοί είναι και οι καταναλωτές που ξεκίνησαν τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι. 

«Οι τιμές είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Η αγοραστική κίνηση έχει ξεκινήσει από το Σάββατο. Είναι ικανοποιητική. Ο κόσμος ψωνίζει σιγά- σιγά. Είναι πάρα πολλές οι ημέρες και ο κόσμος προλαβαίνει να εξυπηρετηθεί και να προμηθευτεί ό,τι θέλει», είπε στο star.gr ο Ανδρέας Νιώτης, κρεοπώλης στη Βαρβάκειο.

Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο αγορά

Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο αγορά (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε όλα τα προϊόντα. 

Στα 2,5 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του κοτόπουλου, ενώ το μπούτι κοστίζει 2 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα η ντόπια ξεκινά από τα 7ευρώ και φθάνει έως και 8 ευρώ το κιλό. Δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη εισαγόμενες γαλοπούλες.

Όπως πρόσθεσε, ο κόσμος φαίνεται να προτιμά το χοιρινό κρέας για τα Χριστούγεννα, καθώς είναι και πιο οικονομικό.

«Το χοιρινό κυμαίνεται από 3- 4 ευρώ το κιλό. Το χοιρίδιο είναι στα 6 ευρώ. Το αρνί και το κατσίκι είναι στα 7- 8 ευρώ», συμπλήρωσε.

Έφτιαξε τάρτα lockdown με κιμά και τυριά- Τι λέει ο κρεοπώλης στο star.gr

Η Βαρβάκειος θα λειτουργεί μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) από τις 06:00 έως τις 18:00.

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με υποχρεωτικό rapid test και για εμβολιασμένους

ΙΕΛΚΑ: Αυξημένη η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Την ίδια ώρα, το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκτιμάται ότι θα είναι το πιο ακριβό των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2021 είναι αυξημένες κατά 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020. Έτσι, το τυπικό καλάθι υπολογίζεται στα 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020 και 82,24 ευρώ το μακρινό 2014.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε βιτρίνα

 

Η έρευνα αφορά σε 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.

Σύγκριση τυπικού καλαθιού μεγάλων σουπερμάρκετ Χριστούγεννα 2014-2021 (πίνακας ΙΕΛΚΑ)

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, στις 15 οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση, σε 5 παρουσιάζουν μείωση και 2 είναι αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και μετά, με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε.

Πώς θα φτιάξεις Christmas tree cookies, χωρίς ζάχαρη

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της ντομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

 «Πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια»

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35- 38% της αξίας τους. Αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές.

Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, όπως εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο), εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές, επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top