Καιρός: Ο Σπερχειός «έπνιξε» τη Λαμία – Εκκενώθηκε το χωριό Κόμμα

Τρομερά προβλήματα από την κακοκαιρία

Συναγερμός σήμανε το πρωί στη Λαμία, καθώς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας πλημμύρισε ο Σπερχειός ποταμός και τα νερά έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό Κόμμα. 

Η Πολιτική Προστασία προχώρησε στην εκκένωση του χωριού, με τη συμμετοχή πυροσβεστών της 7ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μέχρι και βάρκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. 

Όπως μετέδωσε το LamiaReport.gr αρκετοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με δυσκολία. 

κακοκαιρία Λαμία

Οι πυροσβέστες στο χωριό Κόμμα κουβάλησαν στις πλάτες τους κατοίκους για να τους απομακρύνουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια

«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00 το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος.

Σε αρκετές περιπτώσεις το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο, ενώ μέχρι τις 08:50 είχαν απεγκλωβιστεί 14 άτομα. Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πλησιάσουν τα σπίτια και κουβαλούσαν μέχρι και στις πλάτες τους τους ανθρώπους για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή μέρη. 

Κακοκαιρία: Τεράστιες καταστροφές σε Δυτική Αχαΐα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. 
Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.       

πλημμύρες Μεσολόγγι

Καταστροφικές πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.      

Live πώς κινείται η κακοκαιρία

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό, Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα, Ράχη, Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».      

κακοκαιρία

Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων και εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προέτρεψε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

  • Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό - Κάτω Αλισσός
  • Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
  • Άγιος Κωνσταντίνος - Μιχόι
  • Ριόλος - Λάππα
  • Άρλα - Γιουλέικα
  • Λάππα - Άραξος
  • Λουσικά - Άνω Αχαΐα
  • Καγκάδι - Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.      

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Καιρός: Εικόνες θεομηνίας στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.      

κατολισθήσεις

Από την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν κατολισθήσεις

Στο Μεσολόγγι, «φούσκωσε» το ρέμα της Αγριλιάς με αποτέλεσμα να  απομακρυνθούν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά.      

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική δέχθηκε 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.      

 Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου, Βασίλειο Γκίζα πλημμύρισαν υπόγεια ενώ οριακή ήταν η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και στην περιοχή έγιναν, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Στον Εύηνο ποταμό, η σιδηρογέφυρα του τρένου έπεσε από τα ορμητικά νερά, ενώ η διπλανή της οδική γέφυρα δοκιμάζεται πλέον αφού ταλαντώνεται επικίνδυνα.

Για τον λόγο αυτό, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το σημείο και η κυκλοφορία γίνεται μόνο από την Ιόνια Οδό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top