Σε ποια κέντρα θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών

Οι δόσεις και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Όλα όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (6/12/21)

Ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται. 

Στόχος είναι η διασφάλιση της μέγιστης προστασίας τους από τον κορωνοϊό και από τις επιπλοκές που προκαλεί. Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. 

Ξεκινάει ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πριν έναν μήνα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε πει, επικαλούμενη επιστημονική έρευνα, πως ο κορωνοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ανεξάρτητα αν νοσούν ασυμπτωματικά ή νοσηλεύονται. 

Επομένως μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά 164.011 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 0 – 17 ετών, και έχουν νοσηλευτεί μερικές εκατοντάδες. 

Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών

Μόνον τον τελευταίο μήνα οι λοιμώξεις από Covid-19 αφορούσαν σε περίπου 9.000 παιδιά, στην συντριπτική τους πλειονότητα με ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο, καταγράφονται τέσσερις θάνατοι, με θύματα ένα νεογέννητο αγόρι και τρεις έφηβες ηλικίας 14 - 16 χρόνων.

Εμβολιασμό: Πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, οι εμβολιασμοί των παιδιών θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε νοσοκομεία. 

Εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρξουν σε 75 περιοχές της Ελλάδας. 

Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές: Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στην Αττική οι εμβολιασμοί παιδιών θα πραγματοποιούνται σε πέντε εμβολιαστικά κέντρα 

  • Στο Παίδων Αγία Σοφία
  • Στο Παίδων Πεντέλης
  • Στο Ασκληπιείο Βούλας
  • Στο ΚΥ Αγίας Σοφίας 
  • Στον Πειραιά 
  • Στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές ομάδες επαγγελματιών υγείας θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς κάνοντας ειδικές, στοχευμένες αποστολές, κατά την πεπατημένη του προηγούμενου διαστήματος με τη θωράκιση των ενηλίκων. Αναλυτικές οδηγίες θα υπάρχουν από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr

Εμβόλιο: Πώς κλείνετε ραντεβού για την τρίτη δοση - Όσα πρέπει να ξέρετε

Ωστόσο, σταδιακά θα εμπλουτίζεται ο εμβολιαστικός χάρτης για τους ανήλικους 5-11 χρόνων, με επιπλέον σημεία εντός του ΕΣΥ και της ΠΦΥ αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων, όπως γίνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω. 

Σε κάθε περίπτωση, οι παιδίατροι έχουν κομβικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, είναι εκείνοι που επί της ουσίας λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με τις οικογένειες των παιδιών και των εφήβων που παρακολουθούν, θα ενημερώσουν για την αξία του εμβολιασμού και θα διαλύσουν κάθε απορία και επιφύλαξη των γονέων για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού. 

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο για τα παιδιά 

Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 χρόνων η δόση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech, θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε ανηλίκους ηλικίας 12 ετών. Συγκεκριμένα θα είναι 10 μg, το 1/3 δηλαδή της δόσης που χορηγείται στους εφήβους και τους ενηλίκους.

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες για όλους τους ενήλικες

Μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν ανάλογη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε εφήβους και νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών. Επιπλέον η ίδια μελέτη κατάληξε πως το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπωματικής λοίμωξης Covid-19.

Εμβόλιο στα παιδιά: Υπάρχουν παρενέργειες; 

Το εμβόλιο θα χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. 

Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top