Θεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός δε θα εξαφανιστεί - Ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού

«Ο κορωνοϊός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης»

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας/ 15/11/21

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού μίλησε στη σημερινή ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. 

Η αύξηση των κρουσμάτων και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη οφείλεται στην πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. 

Κορωνοϊός: Τα ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πλεύρης: Τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους

Η Πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής εμβολιασμών δήλωσε πως πολλοί θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό, ενώ η χορήγηση της τρίτης δόσης στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της. 

Η τρίτη δόση, σημείωσε, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σχήμα εμβολιασμού με δύο συν μία δόση και μία ετησίως: «Αναφερόμαστε στην τρίτη δόση, αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση».  

Κορωνοϊός: «Πώς να κάνουμε ρεβεγιόν με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων;»

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται μετά τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση, οι οποίες είναι απλές και ίδιες με εκείνες των αρχικών δόσεων, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό. 

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε μωρό τεσσάρων μηνών με κορωνοϊό

Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top