Μόνο με rapid ή μοριακό τεστ η είσοδος στους ναούς για τους ανεμβολίαστους

Η Ιερά Σύνοδος καλεί ιερείς και πιστούς να εφαρμόσουν τα μέτρα

Μετά τις αντιδράσεις για την ελεύθερη είσοδο στους ιερούς ναούς για τους ανεμβολίαστους η Εκκλησία πήρε την κατάσταση στα χέρια της και με εγκύκλιο κάνει γνωστό πως η είσοδος στους ναούς για ιερείς και πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα γίνεται μόνο αρνητικό με rapid ή μοριακό τεστ. 

Στην εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Νέα μέτρα: Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες και τα σούπερ μάρκετ

Τους προτρέπει να εμβολιαστούν και υπογραμμίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών και νεωκόρων να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ποιος μπαίνει στους ιερούς ναούς.

Μητροπολίτης Δωδώνης: «Να ληφθούν αυστηρά μέτρα»

Την ίδια ώρα αυστηρό μήνυμα προς τους ιερείς που αρνούνται να εμβολιαστούν έστειλαν οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος και Δωδώνης, Χρυσόστομος. 

Νέα μέτρα - Κορωνοϊός: «Η Εκκλησία τηρεί την τάξη»

Και οι δύο έστειλαν αυστηρό τελεσίγραφο στους αρνητές πως αν δεν εμβολιαστούν θα μπουν σε αργία. 

«Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό», τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι μάλιστα οι οποίοι ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις».

«Για να δούμε τότε, θα έρθει να του σταθεί εκείνος που τον παροτρύνει να κάνει αυτή την ανοησία, γιατί πρόκειται περί ανοησίας, όχι περί ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα μέτρα: «Σαφάρι» ελέγχων ξεκινά το Σάββατο από 8.000 αστυνομικούς

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;», διερωτήθηκε.

Μητσοτάκης: Δε θα ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία

Ο μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ακόμα απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου.

Μητροπολίτης Μυτιλήνης: Σε αργία όσοι ιερείς δεν εμβολιάζονται

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος, προχώρησε ήδη στη λήψη μέτρα, όπως η αργία, σε βάρος ιερέων που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Λέσβο, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι ιερείς, ορισμένοι εκ των οποίων επιτρέπουν και προτρέπουν τους πιστούς να εισέρχονται στους ναούς χωρίς μάσκες.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 35 ιερείς στο νησί δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης προσπάθησε να τους πείσει να εμβολιαστούν, αλλά τώρα πέρα από την απειλή της αργίας, τους ζητά να του απαντήσουν εγγράφως και για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται κι αν υπάρχουν λόγοι υγείας. 

«Εντελόμεθα όπως εντός μιας Εβδομάδας προβήτε εις τον εμβολιασμόν κατά του κορονοϊού ειδ’ άλλως θα σας επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε», αναφέρει στην επιστολή του προς τους ιερείς.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top