Μητσοτάκης: Δε θα ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία

«Γιατί λάβαμε τα νέα μέτρα – Να εμβολιαστούν όσοι το σκέφτονται»

Με αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η σημερινή εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης και ενώ η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», σχολίασε o πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσουν.

Νέα μέτρα: Αντιδρούν οι καταστηματάρχες - Δε θα υπάρξουν νέα επιδόματα

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης και θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, βασίζονται σε τρεις άξονες:

-    Πρώτον από τη στιγμή που έχουμε τη διάθεσή μας το εμβόλιο η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν.

-    Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα, τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της Πολιτείας.

-    Τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο, θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι και οι γύρω τους.

Νέα μέτρα: Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες και τα σούπερ μάρκετ

«Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, ειδικά σε ηλικιωμένους.

«Θα επιμείνουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο να παρουσιάζει ρωγμές», είπε ο πρωθυπουργός.

Οικονόμου: Ζούμε κατάσταση πολύ έντονης πίεσης – Κορυφώνεται το 4ο κύμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως για την Πολιτεία είναι πιο εύκολο να πείσει τους εμβολιασμένους να κάνουν την ενισχυτική δόση από αυτούς, που ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ή και απόλυτη άρνηση το εμβόλιο. 

«Να εμβολιαστούν όσοι το σκέφτονται»

«Θα ζητήσω και πάλι από αυτούς που το σκέφτονται, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, που θα μπορούσαμε να προλάβουμε. Να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Ετσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα και συνολικά τους βουλευτές να ακούσουν με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης και να μη κομματικοποιούν άσκοπα, όπως είπε, τη μεγάλη εθνική μάχη.«Να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές». 

«Αυξημένα τα κρούσμα αλλά κάνουμε τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη»

Συνομιλώντας στη συνέχεια με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή είναι η προσέγγιση όλων των χωρών, που δοκιμάζονται σήμερα με το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίου, που παρατηρείται σε όλη τη χώρα: «Είναι σημαντικό να μη βλέπουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) αλλά δεν έχει «καμία σχέση με αυτό, που είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο».

«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά», ξεκαθάρισε.

Τέλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. συμπεριλαμβανομένης και της εξατομικευμένης επικοινωνίας, για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το σωστό και να εμβολιαστούν.

Πρόγραμμα προληπτικών εξέτάσεων με το όνομα της Φώφης Γεννηματά

Όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο, είπε, στην επιτροπή της Βουλής, πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

«Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης», σημείωσε.

«Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε βέβαια σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top