Εμβόλιο: Πότε θα γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson&Johnson

Θεοδωρίδου: «Τα παιδιά αποτελούν “ρεζερβουάρ” νέων μεταλλάξεων»

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

Για τα οφέλη όσων νόσησαν από κορωνοϊό και έκαναν μία δόση του εμβολίου, για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson&Johnson αλλά και για την τρίτη δόση του εμβολίου μίλησε κατά τη σημερινή ενημέρωση του η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αρχίζοντας, η Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι όσοι νόσησαν και έκαναν και μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχει φανεί ότι δημιουργούν μια ποιοτικότερη ανοσία, πιο ισχυρή από τη φυσική ανοσία με δράση και για τις μεταλλάξεις αλλά και για άλλους κορονοϊούς.

Ανέφερε, μάλιστα, μια μελέτη του CDC τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχανε 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης από όσους είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί.

Εμβόλιο: «Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” νέων μεταλλάξεων»

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε μια μελέτη για παιδιά και εφήβους στη Μασαχουσέτη με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. 

Από αυτή τη μελέτη δόθηκε απάντηση στο πώς ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου:

Είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά και ότι αποτελούν ένα "ρεζερβουάρ" που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.

Και πρόσθεσε: «Επομένως, επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά που μπορούν -και οι ενήλικες- πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Επίσης, εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ενηλίκων για τον ιό της γρίπης. Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό και θα βοηθήσουν την ενότητα της κοινωνίας και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας».

Εμβολιασμός: Δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson&Johnson; 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα στο εμβόλιο της Johnson&Johnson. Όπως είπε, το εμβόλιο περιμένει έγκριση από το CDC για δεύτερη δόση δύο μήνες μετα την πρώτη, ώστε να προσφέρει 90% κάλυψη. 

Ακόμα, αναφερόμενη στην τρίτη δόση του εμβολίου είπε ότι είναι για άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτα, αλλά και για άτομα με βαριές ψυχικές νόσους. Νέες μελέτες εντάσσουν και άλλες κατηγορίες στα ευάλωτα άτομα που πρέπει να μπουν στις κατηγορίες εμβολιασμού με τρίτη δόση, όπως οι ψυχικά ασθενείς.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top