Σεισμός Κρήτη: Φοβούνται ισχυρό μετασεισμό

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι από τον χορό των Ρίχτερ

Η στιγμή του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 12/10

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των σεισμολόγων, καθώς ακόμα δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο χθεσινός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν ο κύριος. Αυτό που αναμένουν είναι ένας ισχυρός μετασεισμός, της τάξης των 5,3 – 5,4 Ρίχτερ που θα τους δείξει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Σεισμός Κρήτη: Σκηνές πανικού στη Σητεία - Έτρεχε ο κόσμος να γλιτώσει

«Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι. Ο σεισμός έγινε στη θάλασσα κι έτσι οι μικροί μετασεισμοί μπορεί να μην καταγράφονται από το σεισμικό δίκτυο και δεύτερον ο σεισμός είχε ένα σημαντικό βάθος και οι σεισμοί αυτού του βάθους δεν δίνουν πολλούς μετασεισμούς», εξήγησε ο κ. Δ. Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1.

σεισμός Κρήτη

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο κατέρρευσε από τον σεισμό

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές και να γίνει ακόμα πιο αισθητή στους κατοίκους, ενώ προειδοποιούν για ενδεχόμενες ζημιές σε παλιά και ετοιμόρροπα κτίρια. 

Σεισμός Κρήτη: Δείτε βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο Εγκέλαδος

Συμφωνούν επίσης ότι ο χθεσινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τονίζοντας ότι έγινε σε διαφορετικό γεωδυναμικό περιβάλλον. Δεν έχει επίσης σχέση και με τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες σε υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου. Ωστόσο υπάρχει έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας και όλοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των φαινομένων. 

παραλία Κρήτη σεισμός

Άνοιξε η γη σε πολλά σημεία στον νομό Λασιθίου

Μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στο Κάιρο, τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης «Εγκέλαδος», ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, στη Σητεία.

Σεισμός Κρήτη: Η δόνηση έγινε αισθητή σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ιταλία

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Σήμερα θα διενεργηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, καθώς και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Κατέρρευσε εκκλησάκι, ζημιές σε κτίρια

Στην περιοχή αναμένεται σήμερα και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top