Σεισμός Κρήτη: Η δόνηση έγινε αισθητή σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ιταλία

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 6,3 Ρίχτερ

Όσα είπε στο star.gr για την προειδοποίηση για τσουνάμι ο σεισμολόγος  Ευθύμιος Λέκκας.

Ανάστατο είναι το νησί της Κρήτης μετά τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τις 12:30. Η νέα δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι κάτοικοι πανικόβλητοι βγήκαν στους δρόμους και οι μαθητές έφυγαν από τα σχολεία τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Σεισμός Κρήτη: Αισθητός σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ιταλία

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Κύπρο, την Αίγυπτο ακόμα και την Ιταλία.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Κρήτη: «Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ». 

Αναφέρει ακόμα πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων. 

Την ίδια ώρα, Αιγύπτιοι ανέφεραν στο twitter πως κατάλαβαν το σεισμό στο Κάιρο, ενδεικτικό της δύναμης που είχε το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Μεσόγειο.

 

Σεισμός Κρήτη: Προειδοποίηση για τσουνάμι λίγο μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Την ίδια ώρα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές στα νότια του νησιού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη ξεκαθάρισε ότι η προειδοποίηση για τσουνάμι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό: 

Υπήρχε μία προειδοποίηση για ένα τσουνάμι, μικρό όμως, το οποίο μπορεί να ναι και ανεπαίσθητο, αλλά οφείλαμε να δώσουμε ανακοίνωση. Το τσουνάμι μετρήθηκε πάρα πολύ μικρό, ανεπαίσθητο σχεδόν. Δεν έφτασε στην ακτογραμμή. Δεν υπάρχει προειδοποίηση πλέον για τσουνάμι.

Τσελέντης στο star.gr: «Φαίνεται να είναι ο κύριος σεισμός»

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας στο star.gr ανέφερε ότι ο σεισμός φαίνεται ότι ήταν ο κύριος και δεν έχει σχέση με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι:

Ο σεισμός αυτός ήταν 6,3 Ρίχτερ. Έγινε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, είχε μικρό εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Ήταν ο κύριος σεισμός όπως φαίνεται, αλλά θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες ώρες θα δείξουν εάν ήταν ο κύριος σεισμός: «Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά είναι ένα θέμα. Δεν μπορούμε να το πούμε αν δεν περάσουν κάποιες ώρες», είπε χαρακτηριστικά στον ρεπόρτερ του Star.

Όσα είπε στο star.gr για τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ο Άκης Τσελέντης.

Σεισμός Κρήτη: Η στιγμή που «χτυπά» ο Εγκέλαδος - Αναφορές για ζημιές στο νησί

σεισμός Κρήτη

Αναφορές για υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της Κρήτης - cretalive

σεισμός Κρήτη

σεισμός Κρήτη εκκλησάκι

Δεν άντεξε στα Ρίχτερ το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο - ekriti.gr

σεισμός Κρήτη Λασίθι

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top