Τζανάκης για νέα μέτρα: «Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών αν δεν εμβολιαστούμε»

«Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε πάνω από 3.000 επιπλέον θανάτους»

Η πρόβλεψη του Νίκου Τζανάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα/ ΣΚΑΙ (11/10/21)

Μπορεί οι εμβολιασμένοι να έχουν επιστρέψει σχεδόν στην κανονικότητα από το Σάββατο που εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, αλλά πολλοί είναι οι ειδικοί που δείχνουν ακόμα ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας. 

Ανάμεσά τους και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως θα ήταν ευχαριστημένος με τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους αν δίνονταν όταν θα είχαμε φτάσει στο 65% των πλήρως εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού. 

Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργούν θέατρα, σινεμά και εμπόριο για ανεμβολίαστους

«Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα», εξήγησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Η άρση μέτρων επαναφέρει τη γρίπη - «Καμπανάκι» των ειδικών για τον χειμώνα

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα μέχρι και σήμερα έχει κατορθώσει να εμβολιάσει πλήρως το 58,3% του γενικού πληθυσμού. 

Όπως επεσήμανε ο κύριος Τζανάκης: «θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν τηρηθούν τα μέτρα», ενώ εκτίμησε πως «αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% εμβολιαστική κάλυψη, προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες», αναφέροντας ότι «μέχρι τις γιορτές θα έχουμε πάνω από 3.000 επιπλέον θανάτους».

Εμβόλιο: Σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με τη μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών. Ελπίζω αυτό να κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», προσέθεσε ο κ. Τζανάκης.

Κορωνοϊός: Οι κίνδυνοι από τις ελευθερίες των εμβολιασμένων

Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων: «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι».

Θα κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πόσα θα ήταν τα θύματα του κορωνοϊού καθημερινά αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, ο καθηγητής απάντησε πως θα υπήρχαν 1 έως 5 θάνατοι την ημέρα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top