Κορωνοϊός: Πιέζεται η Βόρεια Ελλάδα – Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% της διασποράς του ιού

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αρκετών νοσοκομείων αγγίζει το 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα με τριψήφιο μέσο όρο κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο στο 283,71. 

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια: Όλα τα μέτρα που θα ακολουθούν οι φοιτητές

Σε Μακεδονία και Θράκη η διασπορά του ιού αγγίζει επίσης το 40%. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 815 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 2.046 στη χώρα και από αυτές οι 331 είναι στη Θεσσαλονίκη. 

Η ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα οφείλεται αφενός στον αργό εμβολιαστικό ρυθμό στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία κυριαρχεί από χθες ολοκληρωτικά στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. 

Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown.

Κορωνοϊούς: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Πιέζονται οι ΜΕΘ

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ο ένας στους τρεις νοσηλευόμενους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: 2.046 νέα κρούσματα στη χώρα - 33 οι θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν οι 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται συνολικά 679 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το σύνολο των νοσηλειών στη χώρα ήταν την Πέμπτη 2.044. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρή COVID-19 (33%) βρίσκεται σε κάποια νοσοκομειακή κλίνη της Β. Ελλάδας

Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται 319 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID (255 ανεμβολίαστοι ή 96,2%) και 53 σε ΜΕΘ (51 ανεμβολίαστοι) και, αντίστοιχα για την 4η ΥΠΕ 248 (198 ανεμβολίαστοι) και 59 (56 ανεμβολίαστοι ή 94,9%).

Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μέχρι και την Πέμπτη, οι ΜΕΘ σε πέντε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έφτασαν στο 100%. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», Πτολεμαΐδας και «Παπανικολάου». Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται σε μόλις 19.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών: Ένιωθα αβοήθητος. Δεν μπορούσα να μιλήσω

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος. 

Στην υπόλοιπη χώρα πάντως η εικόνα είναι διαφορετική. Η πληρότητα στις ΜΕΘ το περασμένο 24ωρο έχει μειωθεί στο 66,60% όταν τρεις εβδομάδες πριν ήταν στο 76%, οι διασωληνωμένοι παραμένουν στους 331 και οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 33.

Κορωνοϊός: Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 6.032.446 και 6.409.527 έχουν λάβει μία δόση, συνεπώς 377.081 περίπου αναμένουν τη δεύτερη.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Σε lockdown τρεις περιοχές

Όμως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι παρατηρείται μια χαλαρότητα της κοινωνίας απέναντι στον ιό, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο ρυθμό των εμβολιασμών. 

Χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 27.978 εμβολιασμοί. Αντίστοιχα, μόλις το 7,5% περίπου ή 21.252 δικαιούχοι τρίτης δόσης εμβολίου από τους 285.000 περίπου που έλαβαν το sms έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εμβολίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top