Παπαευαγγέλου: «Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στα σχολεία»

Όσα είπε η καθηγήτρια στη σημερινή ενημέρωση

Σαφή σταθεροποίηση της πανδημίας και ύφεση όσον αφορά τα νέα κρούσματα καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά παραμένει αυξημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κρούσματα: 561 στην Αττική - Υψηλός ο αριθμός σε Ηράκλειο και Αχαΐα

Η ίδια είπε ότι τα self test συμβάλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων και προσέθεσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη με σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών. Το θετικό όπως είπε είναι ότι δεν αποτυπώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις.

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα - Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Σταθερός όπως είπε είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ, σημειώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί από το 3,4 στο 2,4%.

«Στόχος να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση χωρίς διακοπές»

Αναφερόμενη στα παιδιά είπε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων.

Είναι θετικό όπως τόνισε το γεγονός ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου. Στόχος στα σχολεία είναι να γίνει η παρακολούθηση των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο τεστ κάθε εβδομάδα.

Τα τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται.

«Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. Να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει, το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Κι αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο εξαιτίας του συστηματικού ελέγχου με self test» ανέφερε τέλος η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας

Η συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά της covid-19 και η συμμετοχή μας στην αυτοδιάγνωση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο καθηγητής. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμοστούν σωστά «δεν θα δούμε κάτι φοβερό σχετικά με την αύξηση της επιδημίας. Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αφήνει και περιθώριο εφησυχασμού», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Είπε ωστόσο ότι λόγω αλλαγής του καιρού και μετάβασης σε εσωτερικούς χώρους, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου περιμένουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας η οποία ξεκινάει από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά συγχρόνως περιμένουμε και ο εμβολιασμός που γίνεται αυτή την περίοδο θα αποδώσει. 

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας το οποίο δείχνει σημεία σταθεροποίησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική μείωση και καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική αύξηση της τάξης 20 με 30%. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 223 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώνεται της τάξεως 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 590.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 8.700 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει σημεία σταθεροποίησης με μικρή αύξηση της τάξεως του 2% στις διαγνώσεις, αλλά με 6% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 126.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.550 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 20 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 43,5 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 33,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 94.000

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top