Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη: «Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer​​​​​​​»

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος

Όσα είχε πει στις 7/6/21 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των εγκύων 

Yψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό, έχει το εμβόλιο της Pfizer, όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Εμβολιασμός: Ποιο εμβόλιο πρέπει να επιλέξουν οι έγκυες και όσες θηλάζουν;

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση από το Ισραήλ, στην οποία αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος, έρχονται νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο στόχος αυτής της μελέτης παρατήρησης ήταν προφανής: να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων, ηλικίας 16 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2.  Οι εμβολιασμένες έγκυες συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες που είχαν τα ίδια ακριβώς δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.  

Μόσιαλος: Δεν κινδυνεύουν οι έγκυες από τον εμβολιασμό για Covid-19

Συνολικά λοιπόν 10.861 εμβολιασμένες έγκυες αντιστοιχήθηκαν με 10.861 μη εμβολιασμένες έγκυες και οι στόχοι της μελέτης περιλάμβαναν την τεκμηριωμένη μόλυνση με SARS-CoV-2, εάν αυτή προκάλεσε συμπτωματικό Covid-19, και βέβαια νοσηλεία και σοβαρή ασθένεια. Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 77 ημερών, υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από 7 έως 56 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν:

  • 96% έναντι της τεκμηριωμένης λοίμωξης  
  • 97% έναντι της λοιμώξης με τεκμηριωμένα συμπτώματα και  
  • 89% έναντι της νοσηλείας που σχετίζεται με την Covid-19

Μόνο ένα περιστατικό σοβαρής ασθένειας παρατηρήθηκε στη μη εμβολιασμένη ομάδα και δεν παρατηρήθηκε θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες.  

«Συνοψίζοντας, λοιπόν, εκτιμήθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες για τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο Ισραήλ για το διάστημα της μελέτης. Η αποτελεσματικότητα είναι δηλαδή παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό.  Θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για την δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και τη σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους. Τέλος να πω αυτό κάτι ακόμα εδώ. Ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top