Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία συναυλία που διηύθυνε

Συνεργάτες του αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο.

Μίκης Θεοδωράκης: Οι καλλιτέχνες τιμούν τον πελώριο μουσουργό

Ο Δημήτρης Τσίλης, σκηνοθέτης της τελευταίας του συναυλίας, που διηύθυνε ο ίδιος, στο κορυφαίο του έργο, το «Άξιον εστί» και ο Θανάσης Βασιλάς, διευθυντής της Λαικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στους Γιάννη Σωτηρόπουλο και Άννα Σταματιάδου, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.  

Ο συνταξιούχος σκηνοθέτης της ΕΡΤ Δημήτρης Τσίλης γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη το 1974. Από τότε η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία που κορυφώθηκε το 2001, σκηνοθετώντας το "Άξιον Εστί" στο Ηρώδειο, την τελευταία συναυλία που διηύθυνε ο Μίκης σε ηλικία 76 ετών.

«Ήταν αξέχαστη συναυλία. Το ''Άξιον Εστί'' ήταν ύψιστη ηδονή, ακουστική και διανοητική, σε ποίηση του Ελύτη, που διηύθυνε ο ίδιος ο Μίκης. Δεν ήταν μόνο η τελευταία συναυλία του Μίκη, αλλά και η δική μου. Μετά το ''Άξιον Εστί'' τι να σκηνοθετήσω;» είπε ο Δημήτρης Τσίλης.

Η τελευταία υπόκλιση στον Μίκη Θεοδωράκη

Δε θα ξεχάσει τα απρόοπτα που είχαν συμβεί τότε στην πρόβα της συναυλίας. «Ανεβαίνει ο Μίκης στο πόντιουμ, σηκώνει τα δύο του χέρια και αρχίζουν κάτι κεραυνοί και αμέσως βροχή!» είπε χαρακτηριστικά.

Η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα του πει «αντίο» με μπουζούκι

Για μια τελευταία συναυλία - φόρο τιμής στον μεγάλο μαέστρο ετοιμάζεται και η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». 

«Εμείς θα κάνουμε κάτι από ψυχής, ότι γίνει εκείνη την ώρα, δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο. Εγώ βέβαια το μπουζούκι θα το έχω μαζί μου. Από κει και πέρα, όπως προκύψει από την ψυχή μας» είπε ο διευθυντής της ορχήστρας, Θανάσης Βασιλάς.

«Θα είμαστε εκεί για να υπηρετούμε το έργο του. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι έχει φύγει. Είναι αθάνατος ο Μίκης» είπε τέλος.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top