Θεοδωράκης: «Με τον Μπιθικώτση είμαστε συνέταιροι στη ζωή και τον θάνατο»

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μιλά για τη γνωριμία του Μίκη με τον πατέρα του

Όλα όσα είπε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Το δικό του αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, είπε μέσα από το star.gr ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Ο Μίκης δεν φεύγει. Θα είναι εδώ μαζί μας. Όσο υπάρχει Ελλάδα και όσο υπάρχουν Έλληνες o Μίκης θα είναι κοντά μας. Ο Μίκης είναι αιώνιος, είναι αθάνατος. Πρόσφερε τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο που δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ γενιά Ελλήνων χωρίς μουσική Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο γιος του σπουδαίου ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. 

Η αλήθεια είναι ότι μαζί με τον πατέρα μου, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ξεδίψασαν μία ολόκληρη Ελλάδα με τα τραγούδια τους και μάλιστα σε χρόνια πάρα, πάρα πολύ δύσκολα.

Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε συναυλία στο Ηρώδειο

Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε συναυλία στο Ηρώδειο (φωτογραφία αρχείου NDP)

Μίκης Θεοδωράκης: Το Star στο πατρικό του στα Χανιά, όπου ζήτησε να ταφεί

«Με τον Μπιθικώτση είμαστε συνέταιροι 50- 50 στη ζωή και τον θάνατο»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπιθικώτσης, ο Μίκης με τον πατέρα του δεν ήταν μόνο συνεργάτες, ενώ τους έδενε μια βαθιά αγάπη και φιλία.

«Δεν ήταν ότι ο πατέρας μου τραγούδησε τον Μίκη, «Το Άξιον Εστί», «Τη Ρωμιοσύνη», «Τον Επιτάφιο» και όλα αυτά τα σπουδαία έργα του τεράστιου αυτού συνθέτη. Οι δυο τους είχαν μία σχέση πάνω από τη φιλία, μία σχέση αληθινής αγάπης.

Όπως είχε πει και ο Μίκης, κάτι που είναι συγκινητικό, “Με τον Μπιθικώτση είμαστε συνέταιροι 50-50 στη ζωή και τον θάνατο”. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα για τη σχέση τους», συμπλήρωσε.

Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης

“Με τον Μπιθικώτση είμαστε συνέταιροι 50-50 στη ζωή και στο θάνατο”, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης (φωτογραφία αρχείου NDP)

Μίκης Θεοδωράκης: Η ιστορική συναυλία στο Καραϊσκάκη το 1974

Η γνωριμία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μπιθικώτση στη Μακρόνησο

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης διηγήθηκε μάλιστα στο star.gr τη γνωριμία των δύο κορυφαίων Ελλήνων μουσικών.

«Ο πατέρας μου γνωρίστηκε μικρός με το Μίκη, όταν ήταν και οι δυο τους στη Μακρόνησο. Ο πατέρας μου είχε αναλάβει και ψυχαγωγούσε με το μπουζούκι του, τους Αξιωματικούς στη Λέσχη Αξιωματικών. Ο Μίκης ήταν εξόριστος και σπούδαζε και διάβαζε μουσική. 

Κάποια στιγμή που ο πατέρας μου έκανε πρόβες με το συγκρότημά του, υπήρξε μία διένεξη με τους μουσικούς σχετικά με το πιο ακόρντο πηγαίνει μουσικά, καλύτερα. Τότε πετάχτηκε ένα παιδί που διάβαζε ένα βιβλίο και τους λέει “Nομίζω εκεί πηγαίνει καλύτερα «Ρε»”. Ήταν ο Μίκης. Του λέει ο πατέρας μου “Tι δουλειά κάνεις εσύ;” και εκείνος του απάντησε ότι σπουδάζει μουσική. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη γνωριμία τους στη Μακρόνησο. Μετά από χρόνια βέβαια συναντήθηκαν και μεγαλούργησαν….», είπε.

Ο γιος του Γρηγόρη Μπιθικώτση ερμηνεύει στην πίστα

Το δικό του αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, είπε μέσα από το star.gr ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Ο Μίκης ήταν μέλος της οικογένειάς μας-  Μικρός τραγουδούσα συνεχώς τη Μαργαρίτα τη Μαργαρώ»

Σύμφωνα με τον κ. Μπιθικώτση, η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε κινηματογραφική, ενώ ο ίδιος θυμάται έναν άνθρωπο πανέξυπνο, ευφυέστατο, που πάντα ήθελε να συμβουλεύει, να συμπαραστέκεται και να ακούει τη νέα γενιά.

«Εγώ το Μίκη τον έχω γνωρίσει το σπίτι μου από παιδί. Όπως καταλαβαίνετε όταν λέμε Μπιθικώτσης, εννοούμε και Θεοδωράκης. Έκαναν πρόβες συνέχεια μέσα στο σπίτι. Ο Μίκης ήταν, είτε το θέλουμε είτε όχι, μέλος της οικογένειάς μας. Θυμάμαι μικρός συνεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ τραγουδούσα μαζί με τον πατέρα μου τη «Μαργαρίτα τη Μαργαρώ». Εγώ έπαιζα πιάνο και ο πατέρας μου έπαιζε μπουζούκι....», ανέφερε.

Μίκης Θεοδωράκης: Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Ένα από τα πολλά περιστατικά που θυμάται με τον Μίκη και δε θα ξεχάσει ποτέ, είναι το 2000 στο Αρχαίο Φρούριο Χαλκίδας, όπου είχε την τύχη, όπως είπε, να τραγουδήσει ο ίδιος το «Άξιον Εστί» και να τον διευθύνει ο Θεοδωράκης. Σε αυτή τη συναυλία μάλιστα θεατής στην πρώτη σειρά ήταν και ο πατέρας του, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top