Μίκης Θεοδωράκης: Η ιστορική συναυλία στο Καραϊσκάκη το 1974

Η γιορτή για την πτώση της χούντας

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη  είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του ήταν οι συναυλίες στο  Καραϊσκάκη, μετά την πτώση της δικτατορίας. Τα πλάνα με το μεγάλο μαέστρο επί σκηνής και το κοινό να παραληρεί, έχουν μείνει στην ιστορία αυτού του τόπου.

O Mίκης Θεοδωράκης διηύθυνε την ορχήστρα με τον δικό του τρόπο

Ο Μίκης Θεοδωράκης διηύθυνε την ορχήστρα με τον δικό του εμβληματικό τρόπο/φωτογραφία από eurokinissi

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Η ανάρτησή της λίγο πριν τον θάνατο του πατέρα της

Ήταν Οκτώβριος 1974. Τρεις μήνες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας ο Μίκης Θεοδωράκης, έχοντας επιστρέψει πια στην πατρίδα, έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη. 

 

Η είσοδος του Μίκη στο Στάδιο συνοδεύτηκε από τις...ιαχές των χιλιάδων θεατών, που τον αποθεώναν. Τα συνθήματα κατά της δικτατορίας έδωσαν τη θέση τους στη φωνή του Αντώνη Καλογιάννη, που ερμήνευσε το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι».

Πάνω, στη σκηνή, ο κορυφαίος στιχουργός και συνθέτης διηύθυνε με το δικό του, εμβληματικό τρόπο την ορχήστρα. Κάτω, το κοινό ακολούθησε τη μελωδία, με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, απο το «Άξιον εστί». 

Μίκης Θεοδωράκης: Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Γιώργος Νταλάρας είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στο πλάι του, σ’ αυτή τη μεγάλη, λαϊκή, πολιτιστική και πολιτική γιορτή, για τη δημοκρατία και την ελευθερία. 

Πλήθος καλλιτεχνών είχε βρεθεί δίπλα του στη συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Πλήθος κόσμου αποθέωνε τον Μίκη Θεοδωράκη όταν τραγουδούσε το «Ένα το χελιδόνι» /Φωτογραφία από eurokinissi

Ο συνδυασμός της πολιτικής αλλαγής, με τα αγωνιστικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη δημιούργησε ένα εκρηκτικό σκηνικό, που παρέσυρε τους πάντες. Ο ίδιος από μαέστρος μεταμορφώθηκε σε παθιασμένο ερμηνευτή. Η εικόνα του να τραγουδά το θρυλικό.«Όταν σφίγγουν το χέρι» κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Μίκης Θεοδωράκης

Η τεράστια προσέλευση του κόσμου ανάγκασε τους διοργανωτές και σε δεύτερη συναυλία. Τα πολιτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, εκείνα που είχε γράψει πριν τη δικτατορία, κατά τη διάρκειά της αλλά και την εποχή της μεταπολίτευσης μεταφέρθηκαν στα γήπεδα και τα στάδια της χώρας, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή και την ιστορία της Ελλάδας. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top