Φωτιές: Οι επιπτώσεις του νέφους στην υγεία - Τα ανησυχητικά συμπτώματα

«Καμπανάκι» Βασιλοκόπουλου: «Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή»

Όσα είπε ο Θ. Βασιλακόπουλος για τα συμπτώματα του τοξικού νέφους από τις πυρκαγιές. - Πηγή/βίντεο: Mega

Για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο

Όπως υπογράμμισε, αυτοί που είναι κοντά στην πυρκαγιά, πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα που έχουν για τον κορωνοϊό κυρίως την ώρα που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια. Σκοπός να μειωθεί ο αριθμός και το ποσοστό των σωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό μας.

φωτιά Κερατέα

Φωτιά Κερατέα: Συγκλονίζουν οι εικόνες από την «πύρινη κόλαση»

Τόνισε, δε, πως όσο πιο κοντά είμαστε στην πυρκαγιά, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η χρήση της μάσκας. «Σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να χρησιμοποιούμε και γυαλιά. Όταν είμαστε σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, φοράμε μάσκα ώστε να μειώνουμε τα ξένα σωματίδια που μπαίνουν μέσα μας, διότι αυτά προκαλούν φλεγμονή», είπε.

φωτιά

Τοξικό νέφος: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν 

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ακόμα πως οι άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις με μεγάλες πυρκαγιές, χωρίζονται σε κατηγορίες:

  • τους απολύτως υγιείς, οι οποίοι με τη μάσκα τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα
  • όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους για να πάρουν οδηγίες.

«Η είσοδος του τοξικού νέφους μέσα μας, κάνει φλεγμονή. Σε όλους. Σε έναν απολύτως υγιή απλά του κάνει δυσφορία. Σε ένα άτομο που έχει προϋπάρχοντα προβλήματα, μπορεί να του κάνει κρίση» και πρόσθεσε ότι όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα από την έκθεση σε αυτό το τοξικό νέφος της φωτιάς, όπως έντονη δύσπνοια, πολύ έντονο βήχα, σφίξιμο στο στήθος, το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό και να μην το ξέρει κάποιος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top