Χαρδαλιάς: Οι τρεις προϋποθέσεις για να κάνουν ρίψεις τα εναέρια μέσα

Έμφαση στα δύο πύρινα μέτωπα της Εύβοιας- Βελτιωμένη η εικόνα στην Αττική

Καλά στην υγεία του είναι ο πυροσβέστης που έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του στην Πάρνηθα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Φωτιά Αττική: Πυροσβέστης στην Πάρνηθα λιποθύμησε, έπεσε και τραυματίστηκε

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησε και σήμερα όλους όσοι επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα. Εξήγησε ότι η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως στα μέτωπα της Εύβοιας και Αττικής και σε σημεία στην Πελοπόννησο συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, προσθέτοντας ότι τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων που επιχειρούν σε όλη τη χώρα.

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνονται Πευκί, Γεράκι, Γούβες και Αρτεμίσιο

Η έμφαση δίνεται τώρα στο μέτωπο στην Εύβοια. Όπως είπε, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων (οχτώ σε κάθε έξοδο συν ένα Beriev) επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα  κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από το ρωσικό Beriev

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους, όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσκολέψουν ή και να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους.

Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια ρίψεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν.

Η φωτιά στις Γούβες Ευβοίας- φωτογραφία Eurokinissi

Η φωτιά στις Γούβες Ευβοίας- φωτογραφία Eurokinissi

«Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων», τόνισε. 

Φωτιά Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα - Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι βελτιωμένη η εικόνα αλλά ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Γι’ αυτό και όλο το βράδυ πραγματοποιούνταν περιπολίες και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Φωτιές: Συνελήφθη στην Αθήνα άνδρας για απόπειρα εμπρησμού

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πλέον οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.

«Καταβάλλονται πρόσθετες προσπάθειες από τον στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουμε την περίμετρο», πρόσθεσε. 

Φωτιά στην Εύβοια: Δύο τα μέτωπα 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξηγώντας πως στην Εύβοια έχουν σχηματιστεί δύο κυρίως μέτωπα, και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στη βόρεια και τη νότια Εύβοια.

Η φωτιά στις Γούβες Ευβοίας- φωτογραφία Eurokinissi

Η φωτιά στις Γούβες Ευβοίας- φωτογραφία Eurokinissi

Ειδικά στη βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς. Όπως είπε, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν «μεγάλη μάχη ασταμάτητα». 

Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο η κατάσταση δείχνει σταθερή, όπως είπε, παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις.

Αναφερόμενος στη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κρήτη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.

«Κύριο μέλημά μας είναι η απρόσκοπτη τροφοδοσία και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία βασικών υποδομών, όπως καύσιμα, ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυα ύδρευσης στις περιοχές που δίνονται οι μάχες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας», είπε τονίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας άλλο ένα δύσκολο απόγευμα, άλλη μία δύσκολη νύχτα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top