Κτήμα Τατοΐου: Επιχείρηση για να σωθούν πολύτιμα αντικείμενα από τη φωτιά

Η φωτιά της Βαρυμπόμπης έφτασε πολύ κοντά στο κτήμα Τατοΐου

Το ρεπορτάζ της Άννας Σταματιάδου σχετικά με την επιχείρηση που στήθηκε για να σωθούν οι «θησαυροί» του κτήματος Τατοΐου/ κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (4/8/2021)

Αμύθητης αξίας θησαυροί διασώθηκαν από το Τατόι κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες από τη Βαρυμπόμπη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Σταματιάδου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τα αντικείμενα αξίας μεταφέρθηκαν γρήγορα μέσα στη νύχτα σε ασφαλές μέρος. 

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Οικονομική ενίσχυση, συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στο κτήμα Τατοΐου, όμως ο ιστορικός πυρήνας του δεν κινδύνεψε χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας. 

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι είχαν φτιαχτεί αντιπυρικές ζώνες, είχε γίνει συστηματική αποψίλωση και υπογειοποίηση καλωδίων. 

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Προβληματισμός για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μέσα στη νύχτα, προκειμένου να απομακρυνθούν αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία βρίσκονταν εκεί.

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Υπενθυμίζεται ότι στο Τατόι φυλάσσονται περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα: συλλεκτικά αυτοκίνητα, άμαξες, πανάκριβα έργα τέχνης, βιβλία, σερβίτσια και ρούχα. Κάποια από τα μικρότερων διαστάσεων πολύτιμα αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος. 

Στο σημείο για τον συντονισμό της επιχείρησης βρέθηκε και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη, η οποία γύρισε εσπευσμένα από την υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υπουργός Πολιτισμού πήγε και σήμερα το πρωί για αυτοψία και θα πάει ξανά αύριο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top