Καιρός: Αεροχείμαρρος «καίει» τη χώρα

Στον ήλιο θα φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Μέχρι την άλλη Παρασκευή θα επιμείνει ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας. Πού θα έχει 44άρια την Παρασκευή 30/7. Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ισχυρός καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν όλο το Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξεπεράσουν τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός: Σαρώνει ο αφρικανικός καύσωνας – Έρχονται 43αρια

Το ιστορικό αυτό κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα και κυρίως η μεγάλη του διάρκεια οφείλεται σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην κίνηση ενός αεροχειμάρρου, ο οποίος βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. 

Δείτε καθημερινά την πρόβλεψη του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο αεροχείμαρρος αυτός είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Καύσωνας: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - 44 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο

Σύμφωνα με το meteo τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Με μωβ χρωματισμένες γραμμές αποτυπώνεται η ταχύτητα και θέση του αεροχειμάρρου τη Δευτέρα 02/08 το μεσημέρι όπως προβλέπεται απο το μοντέλο GFS, ενώ οι μαύρες καμπύλες γραμμές δείχνουν ποια θα ήταν η κανονική για την εποχή θέση του αεροχειμάρρου.

Παράλληλα, αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή των Άλπεων, όπου θα εκδηλώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη υετού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε βόρεια Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία.

Βροχερός καιρός και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της κεντρική και βόρειας Ευρώπης βόρεια του αεροχειμάρρου, ενώ απουσία βροχοπτώσεων αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη νοτίως του αεροχειμάρρου.

Ο αθροιστικός υετός στην Ευρώπη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 02/08, όπως προβλέπεται απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Όσον αφορά στον καιρό σήμερα Παρασκευή 30/07, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν στα ηπειρωτικά στους 42-44 βαθμούς, στο Ιόνιο στους 41 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. 

Λίγο χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 4-6 μποφόρ.

Καλλιάνος: «Ιστορικός καύσωνας - Το θερμόμετρο θα δείξει 50 βαθμούς Κελσίου»

Για ιστορικό καύσωνα κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως λέει χαρακτηριστικά θα είναι ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων 40 ετών.

Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του τον καθιστούν ακραίο. Σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμα δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καλλιάνο η αίσθηση της θερμοκρασίας στον ήλιο θα είναι 50 βαθμοί Κελσίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top