Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: Τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Πρωτιά για το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου

Πιάτο του Λευτέρη Λαζάρου/ @ varoulkoseaside/ Instagram

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 από το Αθηνόραμα, στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων. 

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω. 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021/ Φωτογραφία: Panoulis Studios

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με το δικό του ιδιαίτερο στυλ, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν. 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021/ Φωτογραφία: Panoulis Studios

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα. 

Ποια είναι λοιπόν τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας για το 2021;  

Στην Αθήνα 

1) Varoulko Seaside 

2)Aleria 

3)GB Roof Garden 

4)Sense 

5) Artisanal 

6)Βασίλαινας 

Στη Θεσσαλονίκη 

1) Salonica Restaurant& Bar 

2)Dome Real Cuisine 

3)Χαρούπι 

4)Ambrosia 

5)Το μανιτάρι 

Στη Χαλκιδική 

1)Tomata 

2)Bubo Fine Dining Restaurant 

3)Μπουκαδούρα 

Στα νησιά  

1) Σελήνη (Σαντορίνη)  

2) Petra Restaurant (Σαντορίνη)  

3) Μαραθιά (Τήνος)  

4) Μikrasia restaurant (Μύκονος)  

5)Αlios ilios (Σαντορίνη)  

6) Broadway (Κως)  

7) Flyaway (Σαντορίνη)  

8) Το Θαλασσάκι (Τήνος)  

9)Ιθaka (Ιος)  

10) Καρυδιές (Σαμοθράκη)  

11) Το λημέρι του ληστή (Ρόδος)  

12)Μαυρίκιος (Ρόδος)  

13)Mylos (Ρόδος)  

14)Παράγκα (Ρόδος)  

15) Pomo d' oro (Κέρκυρα)  

16) Ρόζας ( Σαντορίνη)  

17)the white house restaurant (Κέρκυρα)  

18) Toula's Gastronomy (Κέρκυρα) 

Στην Κρήτη  

1)Yaght Club 

 2) Αλέκος  

3) Avli  

4) Daios Cove Taverna  

5) Hasika  

6) Ferryman  

7)La Bouillabaisse  

8)Λεβέντης  

9) Ονήσιμος  

10) Pelagos seaside restaurant  

11) Χρυσόστομος 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα  

1)Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω  

2) 6 κλειδιά  

3) Θωμάς  

4) Κοντοσώρος  

5) sesa  

6) Χάραμα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top