Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για μετακινήσεις, ψυχαγωγία και εργασία

Ελευθερίες για εμβολιασμένους και τα μέτρα για ανεμβολίαστους

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άρχισαν να έρχονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς ενώ οι εμβολιασμένοι αποκτούν μεγάλες «ελευθερίες» στις μετακινήσεις, την ψυχαγωγία αλλά και τη δουλειά τους.  

Για μετακίνηση με πλοίο, οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Από την άλλη, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου και του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά, συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τα αεροπορικά ταξίδια. 

Πώς θα γίνονται οι χερσαίες μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, γίνονται ελεύθερα χωρίς τεστ. Ωστόσο τα αστικά λεωφορεία πρέπει να έχουν πληρότητα έως 65% ενώ τα υπεραστικά έως 85%.

Τι ισχύει για την εργασία

Στην εργασία, οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test στις αρχές της εβδομάδας.

Στο Δημόσιο, για τις δια ζώσης συναλλαγες συνιστάται ο προγραμματισμός ραντεβού ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό.

Τι ισχύει για την ψυχαγωγία

Σε κινηματογράφους και θέατρα, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην είσοδο ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό self test 24 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών
ή αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών.

Κορωνοϊός: 801 νέα κρούσματα σήμερα - 6 νεκροί και 173 διασωληνωμένοι

Στα κέντρα διασκέδασης, η πληρότητα θα φτάνει το 25% και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν είτε  πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε rapid test 48 ωρών.

Τα πανηγύρια θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν το 50% των πολιτών της περιοχής έχει κάνει έστω τη μια δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, οι εξέδρες θα είναι κατά 50% γεμάτες με θεατές, οι οποίοι θα πρέπει να δείχνουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά την είσοδο είτε ατνητικό self test. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top