Καιρός: Καμίνι σήμερα η χώρα - Στους 44 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Σήμερα η κορύφωση του καύσωνα

Όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς (30/6)

Ασφυκτική θα είναι σήμερα η κατάσταση σε όλη τη χώρα, καθώς ο καύσωνας φτάνει στην κορύφωση του, μετατρέποντάς της σε πραγματικό καμίνι. Σε αρκετές περιοχές μάλιστα ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Δείτε καθημερινά την πρόβλεψη του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τόνισε πως τέτοιο καύσωνα έχουμε να ζήσουμε από το 2017. Σημείωσε ακόμα πως οι ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται σήμερα, παραπέμπουν σε συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Καιρός: Οδηγίες για να προστατευθείτε από τον καύσωνα

Επίσης οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μεταφορά αφρικανικής σκόνης, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις περιοχές, όπου η θερμοκρασία θα είναι πιο υψηλή. 

Σήμερα λοιπόν ο καιρός θα είναι αίθριος και πολύ ζεστός. Η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Καιρός: Διήμερο φωτιά – Καύσωνας με 43 βαθμούς Κελσίου

Οι άνεμοι από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική και νότια χώρα θα ενισχυθούν έως 6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από νωρίς το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, από τις μεσημβρινές ώρες δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη στην Ήπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Καύσωνας: «Ίσως ο μακρύτερος των τελευταίων ετών στη χώρα»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, από νωρίς το απόγευμα δυτικοί 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 και στην Κρήτη κατά τόπους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Οι 16 περιοχές που θα «λιώσουν» λόγω καύσωνα

Με ανάρτησή του στο Facebook o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε τις 16 περιοχές, όπου θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα. 

Καύσωνας - Καλλιάνος: Η Πέμπτη θα είναι μια μέρα που θα θυμόμαστε για καιρό

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Νομός Θεσσαλονίκης: Στα ανατολικά τμήματα 41°C
  • Νομός Λάρισας: 42-43°C
  • Νομός Τρικάλων: 40-41°C
  • Νομός Καρδίτσας: 42°C
  • Νομός Μαγνησίας: 43°C
  • Νομός Φθιώτιδας: 43-44°C
  • Νομός Βοιωτίας: 42-43°C
  • Νομός Αττικής: 41-42°C (μικρή η πιθανότητα για τοπικά 43°C, ενώ σε αρκετά παραθαλάσσια τμήματα θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα, με αποτέλεσμα η μέγιστη να είναι κατά 3-5°C χαμηλότερη)
  • Νομός Εύβοιας: 42-43°C (στα κεντρικά τμήματα)
  • Νομός Κορινθίας: 41-42°C
  • Νομός Αργολίδας: 42-43°C
  • Νομός Αρκαδίας: Στα ανατολικά τμήματα 41-42°C
  • Νομός Μεσσηνίας: 41-42°C
  • Νομός Λακωνίας: 43-44°C
  • Νομός Ηρακλείου (Κρήτη): 40°C (στα νότια 41-42°C)
  • Νομός Λασιθίου (Κρήτη): 41-42°C

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν φαίνεται η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40°C, και αν γίνει αυτό θα είναι κάπου πολύ τοπικά λόγω ευνοϊκού ανέμου».

Καιρός: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, όπου ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Καύσωνας: Οδηγός επιβίωσης για τις υψηλές θερμοκρασίες

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη, πυρομετεωρολογικά, ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αερίων μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top