Προνόμια εμβολιασμένων: Μετά το Freedom Pass έρχονται νέες ανακοινώσεις

Τι θα ισχύσει για την εστίαση και τις εκδηλώσεις

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το Freedom Pass

Μετά την ανακοίνωση του Freedom Pass για τους νέους, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να πείσει τους πιο σκεπτικούς να εμβολιαστούν, ώστε να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. 

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», ένα voucher, αξίας 150 ευρώ, το οποίο θα δίνεται σε νέους 18 – 25 ετών εφόσον πάνε να εμβολιαστούν. 

Εμβόλιο: Στην Ελλάδα δίνουν Freedom Pass, στην Αμερική δίνουν... ναρκωτικά!

Η κάρτα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου. 

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 

Μενδώνη: Δωρεάν σε κινηματογράφους και θέατρα με την κάρτα των 150 ευρώ

Η αίτηση για το «Freedom Pass» θα γίνεται από το gov.gr και μια ήμερα μετά η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.
Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων

Χθες ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα εξειδίκευση των μέτρων που θα αφορά στον διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη πολιτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πλαίσιο πλήρους κανονικότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις, χωρίς να φορούν μάσκες.

Για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται να βρίσκονται σε άλλο σημείο του χώρου με αποστάσεις και μάσκες, όπως συμβαίνει στο NBA. 

Όσον αφορά στην εστίαση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις του χώρου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους ή να μην κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. 

Στη μεν πρώτη περίπτωση οι επιχειρήσεις δε θα χρειάζεται να τηρούν κανένα μέτρο κατά του κορωνοϊού, δηλαδή χρήση μάσκας, αποστάσεις και λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 

Στη δε δεύτερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δε θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και θα πρέπει να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν. 

Η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση θα ανήκει στον ιδιοκτήτη της και αυτός θα πρέπει να κάνει και τον έλεγχο των πελατών.

Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του.

Οι παραπάνω διευκολύνσεις, αναμένεται να ισχύσουν από τον Ιούλιο έως το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη σημάνει παγκόσμιο συναγερμό και στόχος της κυβέρνησης είναι από τον Σεπτέμβριο να μη χρειαστεί να επιβληθεί νέο lockdown και η χώρα να έχει θωρακιστεί απέναντι στον κορωνοϊό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top