Παπαευαγγέλου: «Ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο»- Πόσα τα ενεργά κρούσματα

«Ξαφνιάζουν την επιτροπή οι συζητήσεις για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες»

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας» σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Κορωνοϊός: 1.112 τα νέα κρούσματα - Πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων

Τόνισε δε ότι τα μισά από τα 9.500 νέα κρούσματα, που επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, διαγνώσθηκαν μέσω των self-test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Κορωνοϊός: Στην Αττική σχεδόν τα μισά κρούσματα- Πόσα στην υπόλοιπη χώρα

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή έχει μειωθεί στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σήμερα στα 36 έτη, που σημαίνει πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι παρατηρείται μείωση στα κρούσματα σε πολίτες άνω των 60 χάρη στους εμβολιασμούς.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου

Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, όπως είπε η λοιμωξιολόγος, με περίπου 13.500 σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα, με περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 200 στα Χανιά.

Η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμη ελεγχθεί. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού είναι μικρότερες από τα εξιτήρια. Επιπλέον, περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. «Οι 2 στους 3 νοσηλευόμενους είναι ενήλικες άνω των 50 ετών, άτομα που απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά» σημείωσε, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι.

«Το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

ΜΕΘ: Κατειλημμένο το 56% των κλινών

Η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι το 56% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες, με τις προβλέψεις να δείχνουν σημαντική βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμη, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, λέγοντας όμως ότι όλοι πρέπει να έχουμε τον νου μας, μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι. 

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020, αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου θα επιλέγουμε αυτά που μας ευχαριστούν, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ξενοιασιά θα αργήσει να έρθει. Όσο κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτόν» είπε.

Όσον αφορά στις μάσκες τόνισε ότι η χρήση τους είναι απολύτως απαραίτητη και πως ξαφνιάζουν την επιτροπή οι συζητήσεις για το πότε θα τις βγάλουμε. «Οι μάσκες παραμένουν το πιο σημαντικό μέτρο ατομικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε ειδικά στους νέους κάτω των 40 ετών. «Κάνω έκκληση σε εσάς να προσέλθετε το συντομότερο δυνατό (προκειμένου να εμβολιαστείτε). Μην το αμελήσετε με το σκεπτικό ότι η νόσος είναι ήπια στις μικρότερες ηλικίες και εφόσον είναι εφικτό, προγραμματίστε τον εμβολιασμό πριν φύγετε για διακοπές».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top