Self test: Εξετάζεται η κατάργησή τους για τους πλήρως εμβολιασμένους

Εντός της εβδομάδας έτοιμο το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμο στη χώρα μας το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πανευρωπαϊκά θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου. 

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι όλα είναι έτοιμα για να μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες με ασφάλεια και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία του τουρισμού στη χώρα μας. 

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Έτοιμη η Ελλάδα να το εφαρμόσει νωρίτερα 

Το πιστοποιητικό παρουσιάστηκε την Παρασκευή και θα ισχύει σε όλα τα κράτη –  μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.

Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Ποιους αφορά και πώς θα χρησιμοποιείται

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες 

Αυτό είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Self test: Σκέψεις για κατάργηση για τους πλήρως εμβολιασμένους

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η κατάργηση των self test σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

Self test: Μέχρι αύριο η δήλωσή του από τους εργαζόμενους στην πλατφόρμα 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχει η σκέψη, οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μην ξανά διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικό τεστ από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, κάτι που όπως είπε ζητούν οι επιστήμονες.

Self test: Τι ισχύει για την εβδομάδα που ξεκινά

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την Παρασκευή νέες οδηγίες για τα self tests σε εργαζομένους. 

Στον νέο κανονισμό διευκρινίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self-test) διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία  εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. 

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Self test: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα στο ΕΡΓΑΝΗ και το self-testing.gov

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε μέρα έως και 30.05.2021. 

Η περίοδος ισχύος του εν λόγω test, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ανέρχεται σε μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Για την εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021 οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας.

Self test: Πότε πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι

Παράδειγμα: Αν ο εργαζόμενος, για την εβδομάδα από 24.5.2021 έως 30.5.2021,υποβλήθηκε και δήλωσε το αποτέλεσμα self test την Τετάρτη 26.05.2021, το test έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, δηλαδή έως την ερχόμενη Τετάρτη, 02.06.2021.

Αν ο εργαζόμενος πρόκειται να απασχοληθεί με φυσική παρουσία την Τετάρτη 02.06.2021, π.χ. από 8:00 π.μ.– 16:00 μ.μ. υποχρεούται να  έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την ανάληψη υπηρεσίας, δηλ. την Τρίτη 01.06.2021, από 8:00 π.μ. και μετά και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή του/ης στην εργασία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top