Καιρός Σαββατοκύριακο: Ζέστη και αφρικανική σκόνη - Πότε υποχωρεί

Πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια από την Κυριακή 9/5

Ζέστη αλλά και συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης προβλέπεται γι' αυτό το Σαββατοκύριακο. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει από το μεσημέρι τις Κυριακής, δίνοντας έτσι μια καλή ευκαιρία για εξόρμηση στις παραλίες... με τον ήλιο σύμμαχο.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης που εκδηλώνεται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κορυφωθεί από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 07/05 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 08/05, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης να εντοπίζονται στην Κρήτη και στο Αιγαίο.  

Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και οι επικρατούσες διευθύνσεις ανέμων τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 8/5 - πηγή meteo

Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και οι επικρατούσες διευθύνσεις ανέμων τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 8/5 - πηγή meteo

Αντίθετα, την Κυριακή 09/05 η επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Αφρικανικής σκόνης προς τον νότο, ενώ πτώση αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο από την ΕΜΥ

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι του Σαββάτου στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες στην ανατολική χώρα και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Βαθμιαία από τα δυτικά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο, θα ενισχυθούν τοπικά στα 6 με 7 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοι 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ανατολικά θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και γρήγορα στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Το βράδυ στα ανατολικά θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές το πρωί και μέχρι το μεσημέρι βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές και από το απόγευμα βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο το βράδυ τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για την Κυριακή 9/5

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου θα κυμανθεί σε λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top