Εμβόλια κορωνοϊού: Πόση προστασία παρέχουν και πότε ξεκινά

Τέσσερα εμβόλια έχουν λάβει το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού από τις πρώτες μέρες παρέχουν τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με τις πληροφορίες  για τα χαρακτηριστικά τους, που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι τα: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson&Johnson.

Φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο; Τι απαντούν οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου, ξεκινούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έπειτα από το «πράσινο» που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Πόσο διάστημα μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο

• Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα τον Ιούνιο για τους 20 - 29 ετών 

• AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.

• Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

• Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση.

Εμβόλια πίνακας

Τα ποσοστά προστασίας μετά από κάθε εμβόλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κύπρου

Το ποσοστό προστασίας μετά από κάθε εμβόλιο

• Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

• AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

• Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

• Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top