Self-tests: Η ευρεία χρήση τους μπορεί να φέρει προβλήματα, λέει ο ΠΙΣ

Καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και να δηλώνουν το αποτέλεσμα

Βήμα- βήμα πώς κάνουμε self-test στο σπίτι μας στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 1/4/21

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει με ανακοίνωσή του τις θέσεις του για τα self-tests, η χορήγηση των οποίων θα ξεκινήσει από αύριο, αρχικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Self tests: Από αύριο η διάθεσή τους – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Όπως τονίζει, η χρήση των self-tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR (μοριακό έλεγχο).

Έφτασαν 1 εκατ. self tests στην Ελλάδα - Από αύριο στα φαρμακεία

Επίσης, καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα.

Self-test: Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βγει θετικός

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες.

Self-test: Bήμα βήμα πώς κάνουμε στο σπίτι μας το τεστ για τον κορωνοϊό

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self-tests 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει, ωστόσο τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self-tests.

Όπως αναφέρει:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου Covid-19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου Covid-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Tέλος, ο ΠΙΣ τονίζει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων και καλεί τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top