Φρεγάτες: Οι προτάσεις των 6 χωρών για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας

Μέχρι τα μέσα Μαΐου οι οριστικές αποφάσεις

Στην τελική ευθεία έχει μπει ήδη η διαδικασία επιλογής της νέας φρεγάτας για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τις οριστικές αποφάσεις να πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Στο «παιχνίδι» των φρεγατών και οι Γερμανοί - Η πρότασή τους στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σκληρές είναι οι «ναυμαχίες» που διεξάγονται ανάμεσα στους διεκδικητές της νέας φρεγάτας, οι οποίοι προς το παρόν είναι 6 συν 1. 

Η πρόταση των Αμερικανών και των Γάλλων για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού- πηγή κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Sta

Η πρόταση των Αμερικανών και των Γάλλων για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού- πηγή κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Η «οροφή» του όλου προγράμματος είναι 5 δις ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών, με την τεχνική τους υποστήριξη και την αναβάθμιση των τεσσάρων παλαιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων. 

  • Οι Γάλλοι προτείνουν τις υπερσύγχρονες "ΜΠΕΛΑΡΑ", αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τον οπλισμό τους και την τεχνική υποστήριξη. 
  • Oι Αμερικανοί προσφέρουν τις φρεγάτες MMSC και έχουν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, με κόστος περίπου 1 δις ευρώ το κάθε πλοίο. 
  • Οι Γερμανοί δίνουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ Α-200 ή τις Α-300 και δύο υποβρύχια 209 ή 214, με κόστος 4 με 6 δις ευρώ. 
  • Οι Ολλανδοί προσφέρουν τις φρεγάτες SIGMA 11515 με κόστος περίπου 500 εκ. ευρώ το κάθε πλοίο, οι Βρετανοί τις φρεγάτες ARROWHEAD140 με ακόμα μικρότερο κόστος, ενώ οι Ισπανοί προσφέρουν τις φρεγάτες F110 Navantia. 

Εκκρεμεί η επίσημη πρόταση των Ιταλών, οι οποίοι προσφέρουν τις φρεγάτες τύπου FREMM Bergamini. 

Καμία χώρα ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι μεταχειρισμένα πλοία μπορεί να μας δώσει ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να μας παραδώσει τα νέα πλοία.

Το Πολεμικό Ναυτικό απαιτεί τουλάχιστον δύο μεγάλα πλοία με αντιαεροπορικές δυνατότητες. Οι αποφάσεις θα πρέπει πάντως να ληφθούν γρήγορα, καθώς η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα, μετά από 5 χρόνια από τη στιγμή που θα πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top