25η Μαρτίου: Στη Βουλή η ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» για την Εθνική Επέτειο

Προσφορά της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Στη Βουλή η ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» για την Εθνική Επέτειο. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 22/3.

Η ταπισερί με τίτλο «Σχολή των Αθηνών», δάνειο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, έφθασε στην Αθήνα και αναρτήθηκε σήμερα στη Βουλή, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, ως μια χειρονομία τιμής προς τη χώρα μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

25η Μαρτίου: Σημαία 4.000 τ.μ. στο υψηλότερο σημείο του Υμηττού

ταπισερί Βουλή

Ο προέδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave. Eurokinissi

Ο δανεισμός της ταπισερί αποτελεί φιλική χειρονομία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Richard Ferrand, με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η ταπισερί είναι αντίγραφο του 18ου αιώνα, όμοια με εκείνην που βρίσκεται αναρτημένη στην αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από την έδρα του Προέδρου, στο ημικύκλιο.    

25η Μαρτίου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τους υψηλούς προσκεκλημένους 

Το έργο μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε με τη φροντίδα των γαλλικών υπηρεσιών του Mobilier National σε συνεργασία με τους Έλληνες ομολόγους τους. Μπορεί να τη δει κανείς στο Μέγαρο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της αφιερωματικής έκθεσης στον φιλελληνισμό, από την 19η Απριλίου 2021.

Στη συνέχεια, θα παραχωρηθεί ως δάνειο σε ένα αθηναϊκό μουσείο, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η ταπισερί κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το περίφημο εργοστάσιο «Manufacture des Gobelins». Σύμφωνα με ένα έργο του Ραφαήλ, βρισκόταν αναρτημένη σε ένα από τα σαλόνια του Μεγάρου de Lassay, της παρισινής κατοικίας του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αναπαριστά τον ανθό της διανόησης στην αρχαία Ελλάδα: τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, το Σωκράτη, τον Διογένη, τον Πυθαγόρα καθώς και τους θαυμαστές τους στην περίοδο της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο ίδιος ο Ραφαήλ.

ταπισερί Γαλλία Ελλάδα
 
Με την ευκαιρία της ανάρτησης, ο Patrick Maisonnave δήλωσε: «Αυτό το έργο τέχνης αναπαριστά την αναζήτηση της αλήθειας, ουμανιστικό και δημοκρατικό ιδεώδες οικουμενικής εμβέλειας, πατρίδα του οποίου είναι η αρχαία Ελλάδα. Πριν από δύο αιώνες, αυτό το ιδανικό οδήγησε τους Γάλλους φιλέλληνες στη μάχη για την απελευθέρωση των Ελλήνων! Σήμερα πάλι, η Γαλλία είναι πάντοτε παρούσα για την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων της».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top