Κορωνοϊός: «Της είπαν "ή εμβολιάζεσαι ή απολύεσαι"»

Καρούζος στο star.gr: Πιέστηκε από τους εργοδότες της και τελικά απολύθηκε

Ακούστε τι είπε στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη ο δικηγόρος της εργαζόμενης που απολύθηκε

Μια ακόμη εργαζόμενη απολύθηκε από τη δουλειά της, επειδή ζήτησε χρόνο για να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό απόλυσης που γίνεται γνωστό, αυτή τη φορά στην Κρήτη. 

Κορωνοϊός: «Πρώτη απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί»

«Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πολλοί εργοδότες, με πρόσχημα τη δικαιολογημένη ή την αδικαιολόγητη άρνηση του εργαζόμενου να εμβολιαστεί για την Covid-19 προβαίνουν σε απολύσεις» είπε στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη, ο  δικηγόρος της, Γιάννης Καρούζος, σημειώνοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι ζητούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να σκεφτούν αν θα εμβολιαστούν από θέμα υγείας, από φόβο ή προκειμένου να είναι σίγουροι αν αυτό θα βοηθήσει τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

Πρόκειται για μια γυναίκα διαζευγμένη, μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, η οποία επειδή ζήτησε χρόνο να εξετάσει το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί, πιέστηκε από τους εργοδότες της- εκπροσώπους φιλανθρωπικού ιδρύματος και τελικά απολύθηκε.

«Ή εμβολιάζεσαι ή απολύεσαι» φέρονται να της είπαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της

Ο κ.Καρούζος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και πως θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις ότι με εξαναγκασμό την απόλυση δεν πρόκειται εν τέλει κανείς να εμβολιαστεί. «Θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος ενημέρωσης στην κοινωνία και σε επίπεδο επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την αναγκαιότητα να εμβολιάζεται» είπε.

Η γυναίκα διεκδικεί την επαναπρόσληψή της, προκειμένου να συνεχίσει ομαλά την εργασιακή της σύμβαση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί, όταν η ίδια το αποφασίσει. 

Η πρώτη απόλυση εργαζόμενου λόγω άρνησης να εμβολιαστεί

Πριν από μερικές ημέρες, εργαζόμενος που έχει την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείον, απολύθηκε από τη δουλειά του επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος που είχε αναλάβει κι αυτή την υπόθεση, είχε αναφέρει στο star.gr ότι ο 27χρονος φυσικοθεραπευτής από χωριό της Ηλείας, εξαναγκάστηκε στη λήψη δεκαπέντε ημερών άδειας- απουσίας από την εργασία του, η οποία αφαιρέθηκε από τις ημέρες της άδειας αναψυχής όταν εκείνος αρνήθηκε να εμβολιαστεί.  Τελικά, ενώ βρισκόταν στην εν λόγω άδεια, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του, όταν και επέστρεψε στην εργασία του.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση απόλυσης λόγω άρνησης εμβολιασμού 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα και

β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται.
Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του Covid-19, δε μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top