Χάρτης ECDC: Στο «κίτρινο» η Ελλάδα - «Πράσινα» μόνο τα νησιά του Ιονίου

Καλύτερη η εικόνα της χώρας από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στις «κίτρινες» χώρες της Ευρώπης εντάσσεται η χώρα μας στον εβδομαδιαίο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον κορωνοϊό, σήμερα Πέμπτη. (Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα ήταν στις «πράσινες» χώρες).

«Πράσινη» ξανά η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC για τον κορωνοϊό

Με πράσινο παραμένει πλέον μόνο η περιοχή των Ιονίων Νήσων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για τον κορωνοϊό στις περιοχές αυτές βρίσκεται κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών και το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Η χώρα μας είναι χρωματισμένη με το κίτρινο χρώμα, μαζί με τη Φινλανδία, τη Δανία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και περιοχή στα βόρεια της Ιταλίας. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη είναι «κόκκινη», δηλαδή η κάθε χώρα καταγράφει πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στο πράσινο βρίσκονται ακόμη μόνο μια μικρή επαρχία της βόρειας Νορβηγίας και η Ισλανδία. Σημειώνεται ότι το ECDC δε συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Τέλος, παρατηρείται ότι στον χάρτη έχει προστεθεί και το σκούρο κόκκινο χρώμα. Πρόκειται για περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο. Το σκούρο κόκκινο αφορά μια περιοχή όπου το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών υπερβαίνει τα 500 ανά 100.000 άτομα. Ενδεικτικά, με σκούρο κόκκινο έχουν χαρακτηρισθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία κι το νότιο μέρος της Σουηδίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top