Κολχικίνη: Όσα ξέρουμε για το φάρμακο που δίνει ελπίδες κατά του κορωνοϊού

Σε ποιους θα χορηγείται και υπό ποιες προϋποθέσεις

Η κολχικίνη είναι το φάρμακο που μετά το εμβόλιο θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το φάρμακο αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα όπλα των γιατρών για την καλύτερη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό είτε νοσηλεύονται, είτε όχι. 

Στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19, νοσηλευόμενους και μη, μπήκε επισήμως η κολχικίνη μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Γαργαλιάνος στο STAR: «Η κολχικίνη μειώνει τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα»

Η κολχικίνη είναι ένα από τα παλαιότερα, πιο αξιόπιστα και εξαιρετικά οικονομικά φάρμακα που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα. 

Στεφανάδης στο Star για κολχικίνη και Covid-19: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας με ελληνική πρωτοβουλία και χάρη στην πολύχρονη εμπειρία από τη χρήση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας , οι ερευνητές σκέφτηκαν να την αξιοποιήσουν για τη θωράκιση του οργανισμού από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.

Κολχικίνη: Ποιοι θα παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου την ένταξη της κολχικίνης στον θεραπευτικό αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της καναδικής μελέτης COLCORONA, με ελληνική συμμετοχή. 

Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού: Τι είναι και ποια η δράση της

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κολχικίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί πλέον να χορηγείται σε μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση, αφού έχει προηγηθεί θετικό μοριακό τεστ. 

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα η χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς

Η θεραπεία με κολχικίνη ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες 48 ώρες.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη για δύο χρόνια και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Απαγορεύεται ρητώς η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Κολχικίνη: Πώς θα χορηγείται

Σύμφωνα με τον θεραπευτικό σχήμα, η κολχικίνη συνίσταται να χορηγείται εντός 24 ωρών από τη διάγνωση της νόσου COVID-19. Οι ασθενείς τις τρεις πρώτες ημέρες μπορούν να λαμβάνουν 0,5 mg δύο φορές την ημέρα και έπειτα 0,5 mg μια φορά την ημέρα για επιπλέον 27 ημέρες.

Ποιοι δεν πρέπει να πάρουν κολχικίνη

Η κολχικίνη συνιστάται να μην χορηγείται σε ασθενείς με:

  • Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn
  • Προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσο
  • Σοβαρή ηπατική νόσο
  • Εγκυμοσύνη ή θηλασμό ή πιθανότητα κύησης κατά τη διάρκεια της αγωγής ή για έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου
  • Ιστορικό αλλεργική αντίδρασης ή σημαντική ευαισθησία στην κολχικίνη
  • Χημειοθεραπεία για καρκίνο
  • Λήψη μακρολίδης, κυκλοσπορίνη ή βεραπαμίλη.

Κολχικίνη: Τι αναφέρει η μελέτη COLCORONA

Στις 22 Ιανουαρίου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA. 

Η διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, που οργανώθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ του Καναδά, εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με διάγνωση COVID-19. 

Στην COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με πέντε κέντρα (Αττικό, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θριάσιο, Πάτρα) και Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο.

Κολχικίνη: H πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Στο δείγμα εντάχθηκαν 4.488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρής μορφής της νόσου. 

Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. 

Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών (κατά 25%), της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (κατά 50%), των θανάτων (κατά 44%).

Η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως για τον ρόλο της κολχικίνης στη νόσο COVID-19 ήταν η μελέτη GRECCO-19. 

Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). 

Η GRECCO-19, που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα.

Τη μελέτη GRECCO-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κολομβία. 

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών εξετάσθηκαν από την ομάδα του κ. Δευτεραίου σε μία μετα-ανάλυση η οποία έδειξε ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19 που έλαβαν κολχικίνη). 

Η μελέτη COLCORONA έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών αυτών. 

Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη RECOVERY, η οποία διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 175 κέντρα, έχει εντάξει επίσης ενεργό άξονα που μελετά την κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την κολχικίνη μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Οπως δήλωσε θεωρείται ένα «ασφαλές φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες». 

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης για τις ευεργετικές επιπτώσεις της σε ασθενείς με COVID-19, ωστόσο σημείωσε πως «η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει λίγο να περιμένει μέχρι να δημοσιευθεί η μελέτη και να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα».

Τέλος, σχετικά με την κολχικίνη, η κυρία Παγώνη σημείωσε πως πρόκειται για ένα παλιό και φθηνό φάρμακο και πως πρέπει να δίνεται μόνον με εντολή γιατρού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top