Κορωνοϊός: Δείτε πίνακα με την πορεία του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας

νοσοκομείο

Δυόμιση σχεδόν μήνες μετά το δεύτερο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη, αν και η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Lockdown: «Ναι» στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την επιτροπή

Μόλις τη Δευτέρα άνοιξαν τα καταστήματα, ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. 

Σήμερα, άλλωστε, η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μακρινό φαντάζει το άνοιγμα της εστίασης και η μετακίνηση από νομό σε νομό. 

Σε επιφυλακή ειδικοί - κυβέρνηση ακόμη και για επαναφορά του lockdown!

Κορωνοϊός: Η αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα του star.gr ο Οκτώβριος ξεκίνησε με 411 νέα κρούσματα σε σύνολο 10.787 μοριακών τεστ. Ωστόσο, οι θάνατοι ήταν μόλις τρεις και ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο, στους 78 ασθενείς. 

Η εξέλιξη του δείκτη θετικότητας κορωνοϊού στη χώρα αππό τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου

Όσο περνούν οι μέρες και με την αύξηση των ημερήσιων τεστ στον πληθυσμό, αρχίζει να γίνεται εμφανής η χαλάρωση που ένιωθαν οι πολίτες αναφορικά με την εξέλιξη την πανδημίας. 

Στις 14 Οκτωβρίου τα τεστ ανέρχονται σε πάνω από 20.000 και οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αρχίζουν να τρομάζουν, αφού αγγίζουν τα 935. Παρ’ όλ’ αυτά οι επιστήμονες αν και ανήσυχοι παραμένουν συγκρατημένοι, αφού η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι μεγάλη, με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να είναι 91 και ο δείκτης θετικότητας στο 4,7%.

Κορωνοϊός: Η αρχή για την έκρηξη των κρουσμάτων

Έρχεται, όμως, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, που εκτιμάται ότι ήταν και το καταλυτικό γεγονός για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Εκείνη τη μέρα τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται σε 714, οι νεκροί είναι επτά και οι διασωληνωμένοι 95.

Lockdown: Νέα παράταση για μια εβδομάδα- Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Δύο μέρες μετά, στις 28 Οκτωβρίου η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ζοφερή. Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 1.547 και οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 108. Δέκα μέρες μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, όπου τα μέτρα δεν τηρήθηκαν με αυστηρότητα, σημαίνει συναγερμός. 

Πίνακας με τα τεστ που διενεργήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα, τα νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους

Στις 5 Νοεμβρίου, σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων, αγγίζοντας τα 2.915, ενώ ο αριθμός των νεκρών γίνεται πλέον διψήφιος και οι ΜΕΘ αρχίζουν να ασφυκτιούν. Το δεύτερο lockdown είναι πλέον μονόδρομος.

Κορωνοϊός: Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός

Στις 7 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει πλέον το 10% και η Θεσσαλονίκη μετράει πληγές. 

Ο κυλιόμενος δείκτης θετικότητας σε μέσο όρο επτά ημερών

Η αποκλιμάκωση είναι πάρα πολύ αργή. Πέντε μέρες μετά το γενικό lockdown και δέκα μέρες μετά το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 24.922 τεστ, τα κρούσματα φτάνουν τα 3.316, οι νεκροί είναι 50 και οι διασωληνωμένοι 310, όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα και τα διαγράμματα του star.gr 

Lockdown: Τι θα γίνει με την άρση περιορισμών μετακίνησης από νομό σε νομό

Στις 7 Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά την επιβολή του δεύτερου αυστηρού lockdown, η εικόνα παραμένει ανησυχητική. Τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 600 και τον δείκτη θετικότητας να έχει εκτοξευτεί στο 20,5%. Τα μοριακά τεστ είναι λιγότερα σε σχέση με όσα γίνονταν μέσα στον Νοέμβριο, ενώ μεγάλος παραμένει και ο αριθμός των νεκρών, η μέση ηλικία των οποίων έχει πέσει σε σχέση με το πρώτο lockdown.

Κορωνοϊός: Δειλή επιστροφή στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση στις 14 Δεκεμβρίου δίνει το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, με τα νέα κρούσματα να έχουν πέσει στα 639 και τους διασωληνωμένους να σημειώνουν μικρή μείωση. 

Lockdown: Πότε ανοίξουν ξανά οι σχολές οδηγών

Ακολουθεί μια αργή αποσυμφόρηση των κρουσμάτων, με την πίεση όμως στο ΕΣΥ να παραμένει αυξημένη, κάτι που αποτυπώνεται δεκατέσσερις μέρες αργότερα στις 28 Δεκεμβρίου και στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος αυξήθηκε ξανά στο 14,4%.

Η καταγραφή του αριθμού των διασωληνωμένων

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και η παράλληλη χαλάρωση των μέτρων εν μέσω εορτών δεν είχε σοβαρές συνέπειες στα επιδημιολογικά στοιχεία, παρά τους φόβους των επιστημόνων, ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου έκλεισαν και πάλι τα καταστήματα, υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Τα καταστήματα άνοιξαν αλλά το SMS μένει

Η κατάσταση έδειχνε συνεχώς βελτιούμενη και τελικά στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ την περασμένη Δευτέρα άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται στα 320. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top