Κακοκαιρία: Πλημμύρες και καταστροφές σε Έβρο, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Λέσβος

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε χθες τη χώρα. Ποτάμια «φούσκωσαν», δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ κινδύνευσαν και άνθρωποι. 

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έβρος, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λέσβος μετρούν πληγές, αφού οι ζημιές είναι πολλές και από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.

Στη Ναύπακτο, κατέρρευσε αντιπλημμυρικό έργο που μόλις είχε παραδοθεί.

Θεσσαλονίκη: Ξεχείλισε ο Γαλλικός ποταμός

Στη Θεσσαλονίκη σήμανε συναγερμός, καθώς υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός. 

Αργά το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο, ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Περιπολικό της τροχαίας εξέτρεπε την κυκλοφορία ενώ τοποθετήθηκαν οδοφράγματα που εμπόδιζαν την μετακίνηση των οχημάτων. Ο δρόμος παρέμενε κλειστός μέχρι το πρωί και αναμενόταν να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση.

Ο μεγάλος όγκος νερού που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Γαλλικό ποταμό να υπερχειλίσει.

Επί τόπου έσπευσαν υπάλληλοι με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Αντιδήμαρχος του δήμου Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης προκειμένου να απομακρύνουν τυχόν φερτά υλικά που θα εμποδίσουν την ομαλή ροή του ποταμού.

Καταστροφές και στον Έβρο

Τις πληγές του από την κακοκαιρία μετρά και ο Έβρος. Χθες μαθητές απεγκλωβίστηκαν με μπουλντόζα, ενώ στη Ροδόπη έπεσαν 279 τόνοι νερού ανά στρέμμα.  

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο τέλος της ημέρας αποκλεισμένη παραμένει η Δαδιά και η περιοχή του Μικρού Δερείου με επτά οικισμούς, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον οικισμό του Μαυροκκλησίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, το απόγευμα της Τρίτης (12.01.2021) η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένο σπίτι του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δύο νεφροπαθείς γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή Μικρού Δερείου. Η μεταφορά έγινε σε συνεργασία ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ανέφερε στο Facebook ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου. 

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης στο Διδυμότειχο και στην Αλεξανδρούπολη και πιθανόν οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς νερό για δέκα με δεκαπέντε μέρες. 

Προβλήματα στη Λέσβο

Προβλήματα, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης αντιμετωπίζει η Δυτική Λέσβος.

Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή, «φούσκωσε» και λίγο έλλειψε να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Πλημμύρισε, επίσης, η εκβολή άλλου ποταμιού στη Σκάλα Καλλονής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή.

Την ίδια ώρα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο Πέτρας – Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης – Στύψης. Στην Ερεσό και το Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια.

Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης στην Καρδίτσα

Ο εφιάλτης του «Ιανού» ξαναξύπνησε στην Καρδίτσα. Ο δήμος Αργιθέας φοβάται ότι λόγω της κακοκαιρίας θα κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του δήμου.

Το πρωί της Τρίτης η εθνική οδός Καρδίτσας – Άρτας, κοντά στο Μουζάκι ήταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με τα νερά του Πάμισου ποταμού να έχουν φουσκώσει και πάλι.

Οριακή χαρακτηρίζεται κι η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατέβαινε ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής. 

Τέλος, η στάθμη του Ληθαίου ποταμού ανέβηκε κατά ένα μέτρο μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ.. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top