Γώγος: «Πιθανό ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου»

«Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ανοίξει το click in shop»

Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και δεν αποκλείεται η επιβολή ενός αυστηρότερου lockdown τύπου Μαρτίου, αν η εικόνα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας χειροτερέψει. 

Lockdown μόνο στα χαρτιά: Γιατί υπάρχει ανοχή από την κυβέρνηση   

Αυτό ξεκαθάρισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως η κατάσταση δεν είναι καλή και έχει βάλει σε σκέψεις τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 128. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 1.216 άνθρωποι, ενώ οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονται στους 374. Τέλος οι κενές κλίνες στην Αθήνα είναι 97 και στη Θεσσαλονίκη 86.

Σταδιακή άρση του lockdown: Τι θα ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο κορωνοϊός. 

Προτεραιότητα η επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στο σχολείο

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση μίας έως δύο εβδομάδων, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Σύψας: «Πιθανόν να ξανακλείσουν τα σχολεία»

Αυτή τη στιγμή πάντως προτεραιότητα όλων είναι να επιστρέψουν στα σχολεία τους οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. 

«Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», είπε.

Lockdown: Θα ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέπουν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων, ο κ. Γώγος τόνισε πως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι λίγα, γιατί τις μέρες αυτές έγιναν λίγα τεστ.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και γι’ αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000 - 15.000 τεστ κι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400 - 500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.

Γώγος: «Πρόωρο να μιλάμε για click in shop

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με του μέθοδο του click in shop, ο κ. Γώγος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν.

Lockdown: Στο σχολείο με μάσκα και… κουβέρτα

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε πως τα δεδομένα για τις νέες μεταλλάξεις είναι καλά. 

Lockdown: Άνοιξαν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», σημείωσε. 

Τέλος, σημείωσε ότι αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top