Εμβολιασμοί: Δεν υφίσταται κανένα θέμα ματαίωσης ή αναβολής τους

Ποιοι θα εμβολιαστούν μαζικά από τη Δευτέρα 4/01

Κανένα θέμα ματαίωσης ή αναβολής των εμβολιασμών δεν τίθεται σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος με δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζονται κανονικά και χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα στις 12:00, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. «Χθες Πρωτοχρονιά, έγιναν 264 και από το πρωί μέχρι τώρα, έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί».

Σαρηγγιάνης: «Τέλη Φεβρουαρίου το τρίτο κύμα του κορωνοϊού»

Τόνισε μάλιστα πως «όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί».

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μάριου Θεμιστοκλέους.

Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Ως εκ τούτου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», κατέληξε.

Νέο αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα για να ανοίξουν τα σχολεία

Εμβόλιο: Με τρεις τρόπους θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες

Όταν θα έρθει η σειρά των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τρεις τρόπους:

1) Mέσω της άυλης συνταγογράφησης, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί από τους πολίτες στον ιστότοπο gov.gr με τους κωδικούς Taxis και τον ΑΜΚΑ τους. Όσοι είναι γραμμένοι ή θα γραφτούν στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης στο ehealth.gr, θα πάρουν απευθείας SMS  στο κινητό τους, για την ημέρα και την ώρα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να αποδεχθούν το ραντεβού.

2) Mέσω της πλατφόρφμας emvolio.gov.gr, η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα. Οι πολίτες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και με τον ΑΜΚΑ τους να πληροφορούνται για τον χρόνο εμβολιασμού τους. 

3) Μέσω τηλεφώνου. Η τρίτη εναλλακτική καλύπτει όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτοί θα καλούνται από ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για επιβεβαίωση του ραντεβού τους

«Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα ενημερώνονται αυτόματα είτε μέσω email, είτε μέσω sms, με προκαθορισμένο ραντεβού για μέρα, ώρα και μέρος εμβολιασμού. Ο πολίτης Θα αποδέχεται ή θα απορρίπτει το προκαθορισμένο ραντεβού με μήνυμα.

Γώγος: «Σε ένα χρόνο θα βγάλουμε τη μάσκα» - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα λαμβάνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία του εμβολιασμού και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης. 

Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τις επιπτώσεις άρνησης συμμετοχής στον εμβολιασμό. Πάνω σε αυτό το θέμα οι αρμόδιοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι προαιρετική. 

Προγραμματίζεται επίσης καμπάνια για την ενημέρωση του πληθυσμού προκειμένου να πειστούν πολίτες και υγειονομικοί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. 

Η προσοχή έχει στραφεί στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τη δυνατότητα χορήγησης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο όμως θα πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, μπορεί να απαιτείται η επίδειξή του από διάφορους κλάδους της οικονομιας, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις, ή ακόμα και τα εστιατόρια. 

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top