Κορωνοϊός: Ποια είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό

Τι έδειξε η έρευνα της διαΝΕΟσις

Τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αλλά και τις απόψεις τους σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας κατέγραψε έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.

Σχετικά με το εμβόλιο, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα το κάνουν, ενώ το 27,4% απαντά αρνητικά, ποσοστό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 42% που είχε καταγραφεί στην έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Το σχετικό γράφημα για το αν οι Έλληνες επιθυμούν να εμβολιαστούν

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των ανθρώπων που απάντησαν θετικά στο αν θα έκαναν το εμβόλιο, αντικατοπρίζουν κυρίως τους πιο ευκατάστατους και εκείνους που πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία καθώς οι άνθρωποι άνω των 65 ετών προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο (80,4%).

Σύμφωνα με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλο, τόσο στην έρευνα του Δεκεμβρίου όσο και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, δε φαίνεται να υπάρχει ισχυρό κίνημα αντιεμβολιαστών ή αρνητών του ιού στην Ελλάδα. 

Εξάλλου όπως φαίνεται και στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πολύ θετικές απόψεις για τα εμβόλια γενικότερα. Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».

Οι απαντήσεις των Ελλήνων για το αν τα εμβόλια γενικά σώζουν ζωές

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Η απάντηση των Ελλήνων για το αν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης

Από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας «το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος, ακόμα και μετά από δέκα μήνες πανδημίας και κρίσης, οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι γενικά στη χώρα μας «τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Αν και το ποσοστό έχει υποχωρήσει αισθητά από το ιστορικά ανώτατο 86% του περασμένου Απριλίου, δεν έχει αλλάξει πολύ από του Σεπτεμβρίου (54% έναντι 57% τον Σεπτέμβριο).

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη διαχείριση της πανδημίας

Στην ερώτηση για το αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση ειδικά για το θέμα της πανδημίας, ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό (59%) πιστεύει ότι, όντως, πάμε καλά, σύμφωνα με την έρευνα.

Αναφορικά με τις συνθήκες της καθημερινότητας, το 65,1% δηλώνουν ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή «πάρα πολύ» -και το ποσοστό φτάνει το 88% αν προσθέσουμε και το «αρκετά» (από 73% τον Σεπτέμβριο). Όλες οι ηλικίες, όλες οι κοινωνικές τάξεις και όλες οι κατηγορίες πληθυσμού συμφωνούν -με την εξαίρεση ενός αξιοσημείωτου 23,8% όσων δηλώνουν αγρότες, οι οποίοι απαντούν πως η ζωή τους στην πανδημία δεν έχει αλλάξει «καθόλου».

Η απάντηση των Ελλήνων για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους από την πανδημία

Επιπλέον, οι Έλληνες εξακολουθούν να φοβούνται τον κορωνοϊό. Ένα 54% απαντούν «πιθανό» ή «αρκετά πιθανό» στην ερώτηση αν θεωρούν ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν, και 63% απαντούν «πολύ» ή «αρκετά» στο πόσο πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από τη νόσο, αν προσβληθούν.

Όσον αφορά το πότε υπολογίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα, οι απαντήσεις είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες του περασμένου Απριλίου. Αναλυτικότερα, τον Απρίλιο η πλειοψηφία των Ελλήνων (68%) πίστευαν ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως και σήμερα, οι απαντήσεις ήταν πολύ διαφορετικές.

Πλέον το 68% των Ελλήνων πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα μετά τα μέσα του 2021 -και ένας στους τρεις θεωρούν ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή από το 2022 κι ύστερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top