Κορωνοϊός-Σούπερ Μάρκετ: Ψώνια μόνο με διανομείς προτείνει η Λινού

Υποστηρίζει πως κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει», εξήγησε ότι η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογενειές μας. 

Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.

Κορωνοϊός: Ωρολογιακή βόμβα για διασπορά του ιού τα σούπερ μάρκετ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς», ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλους χώρους εργασίας, τονίζοντας πως η τηλεργασία δεν εφαρμόζεται επαρκώς. Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους. 

Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out». 

Κορωνοϊός: Όλα δείχνουν παράταση καραντίνας - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Σούπερ μάρκετ: Ποιο είναι το νέο ωράριο

Από την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, τα σούπερ μάρκετ κλείνουν στις 20:30, αφού από τις 21:00 είναι σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο πλαίσιο του lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:

  • Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
  • Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και μέχρι μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
  • Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

Κόρωνοϊός: Ποια καταστήματα θα έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα

Ποια προϊόντα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Στα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται η πώληση των εξής αγαθών: κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα, βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως, όπως επίσης και καλσόν, παλτό, ημίπαλτα, κάπες, άνορακ, αδιάβροχα, αντιανεμικά και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας (σ.σ. παντόφλες).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top