Lockdown: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά

Ποιοι μαθητές θα πάρουν δωρεάν laptop και tablet

Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς και οι φωνές για ένα αυστηρό lockdown γίνονται πιο έντονες. 

Σκέρτσος στο Star: Ασφαλή ακόμα τα σχολεία αλλά εξετάζουμε τα πάντα   

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος

Έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων, αφού κάτω από το 1% των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) είναι σε πλήρη αναστολή, ενώ σχολικά Τμήματα βρίσκονται σε μερική αναστολή σε ποσοστό 0,6682%

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, παρά τα όσα δείχνουν τα στοιχεία. 

Κορωνοϊός: Σενάρια για κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τις άδειες ειδκού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται στο σπίτι γιατί έκλεισαν τα σχολεία τους.

Όπως αναφέρεται, στους εργαζόμενους γονείς παιδιών Γυμνασίου συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Εάν δεν είναι δυνατή τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία προβλέπει άδεια τριών ημερών και μία ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα που επαναλαμβάνεται κυκλικά.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γονέας έχει εξαντλήσει την άδειά του για το 2020, τότε κατά την τέταρτη μέρα της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να γίνει χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται, με ή άνευ αποδοχών.

Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει και για γονείς παιδιών δημοτικού, τα οποία τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά

Αν, λοιπόν, γίνει αυτό τα μαθήματα των μικρών μαθητών θα κινηθούν σε δύο επίπεδα:

  • Εκπαιδευτική τηλεόραση.

Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

  • Τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση, χωρίς προβλήματα, ενώ σημείωσε πως αρρυθμίες θα υπάρχουν και θα επιλύονται. 

Στο ίδιο μοντέλο αναμένεται να λειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία.

91.613 tablet και laptop στα σχολεία

Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας έχουν διατεθεί συνολικά 91.613 tablet και laptop στα σχολεία, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εξασφαλίσει 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών. 

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. 

Προτεραιότητα θα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. 

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Μαζικά τεστ κορωνοϊού σε Γυμνάσια και Λύκεια πριν ανοίξουν

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος πως θα πραγματοποιηθούν στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ώστε να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top