Άδεια ειδικού σκοπού: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους γονείς

Τι γίνεται αν έχουν εξαντληθεί η ημέρες άδειας ενός γονέα

Άδεια ειδικού  σκοπού

Εγκύκλιο, με την οποία ξεκαθαρίζει το καθεστώς των αδειών ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών, των οποίων έκλεισαν τα σχολεία με κρατική εντολή, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται, στους εργαζόμενους γονείς παιδιών Γυμνασίου συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Άδεια ειδικού σκοπού: Πώς θα δίνεται στους γονείς εάν κλείσουν τα σχολεία

Εάν δεν είναι δυνατή τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία προβλέπει άδεια τριών ημερών και μία ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα που επαναλαμβάνεται κυκλικά.

Επιπλέον «μποναμάς» με το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα!

Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει και για γονείς παιδιών δημοτικού, τα οποία τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας.

Τι γίνεται εάν έχουν εξαντληθεί οι ημέρες άδειας ενός γονέα

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γονέας έχει εξαντλήσει την άδειά του για το 2020, τότε κατά την τέταρτη μέρα της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να γίνει χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται, με ή άνευ αποδοχών.

Τι γίνεται εάν το παιδί έρθει σε επαφή με κρούσμα αλλά εκτός σχολικής μονάδας

Σε περίπτωση που ο μαθητής ή η μαθήτρια έρθουν σε επαφή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού εκτός σχολικής μονάδας και απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η σχολική μονάδα δεν αναστέλλει τη λειτουργία της, τότε δε δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος δύναται να παρέχει εξ' αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό, και να γίνει εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του.

Εάν δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, τότε ο εργαζόμενος δύναται να απουσιάσει δικαιολογημένα από την εργασία του, ωστόσο μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιοριοσμού θα πρέπει να αναπληρώσει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις μέρες που παρέμεινε στο σπίτι ο εργαζόμενος παραπάνω κατά μία ημέρα ημερησίως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top