Εκκενώνονται χωριά στην Κρήτη - Πλημμύρισαν σπίτια από τη σφοδρή κακοκαιρία

Δείτε βίντεο από τη διάσωση γυναίκας στα Μάλια

Εικόνες αποκάλυψης καταγράφονται στο Ηράκλειο και κυρίως στον δήμο Χερσονήσου της Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες. 

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα rethemnosnews.gr,αν και η βροχή στο Ρέθυμνο έχει κοπάσει, η κατάσταση στον Πλατανιά κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ποταμός έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα. Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ. καλούν τους πολίτες που βρίσκονται κοντά εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μεγάλες υλικές καταστροφές στην Κρήτη / Eurokinissi

Η Πυροσβεστικής δέχτηκε από το Ηράκλειο 300 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο».

Κακοκαιρία Κρήτη: «Ανέβαιναν στις ταράτσες για να γλιτώσουν»

Όπως δήλωσε στο Open ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Στέγκος, άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να γλιτώσουν από τους ορμητικούς χειμάρρους που μπήκαν μέσα στα σπίτια τους. 

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι / Eurokinissi

Έκλεισε η Εθνική Οδός και ο δήμαρχος έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να μη μετακινηθούν καθόλου. Όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου είναι κλειστές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμοι και να μείνουν ανοιχτά τα βασικά οδικά δίκτυα της περιοχής.

Εξήντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα της ΠΥ βρίσκονται επί ποδός, ενώ όσο περνάει η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γίνεται πιο έντονη, ακόμη οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονται με μεγάλη δυσκολία.

Χάος στις Γούβες / Eurokinissi

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οχτώ ανθρώπους, πέντε ενήλικες και τρία παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έπεφτε ασταμάτητα βροχή, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, να πλημμυρίσουν ισόγεια σπίτια και αυλές. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμάρρους.

Έκκληση από την Πυροσβεστική στους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί / Eurokinissi

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης έκανε έκκληση για μεταφορά των κατοίκων σε ψηλότερα σημεία. «Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Πλημμύρισαν σπίτια από τα ορμητικά νερά / Eurokinissi

Ο Δήμαρχος τέλος Χερσονήσου, σημείωσε ότι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς λόγω των έργων για την κατασκευή του ΒΟΑΚ τα νερά διαρρέονται σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και πλημμυρίζουν κάθε φορά.

«Κόβει» την ανάσα βίντεο από τη διάσωση γυναίκας στα Μάλια 

Λεπτό προς λεπτό καταγράφηκε η διάσωση μιας γυναίκας στα Μάλια που κινδύνευσε από το μένος της κακοκαιρίας.

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, η γυναίκα μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά την πρόλαβαν τα ορμητικά νερά και η περιοχή πλημμύρισε.

Πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τον δρόμο με μεγάλη προσοχή και να φτάσει σε ασφαλές σημείο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top