Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Πιθανόν να ακούσουμε πάλι σήμερα για 2.000 κρούσματα»

Οι μετακινήσεις ο κύριος λόγος διασποράς του κορωνοϊού

Το Σάββατο 31/10 «έσπασε» το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων - βίντεο Star

Δυσάρεστη πρόβλεψη για σήμερα έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κάνοντας λόγο για 2.000 κρούσματα. Στο μεταξύ, οι αρχές ελπίζουν με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και για έναν μήνα, καθώς και με το ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για δύο εβδομάδες, να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού. Όμως, δεν αποκλείουν ένα νέο lockdown σε όλη τη χώρα, αν χρειαστεί. Πάντως, το ΕΣΥ δείχνει να πιέζεται. Μέχρι τις 14:00 σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα υπήρχαν διαθέσιμες 35 κενές ΜΕΘ και 36 στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ στη Θεσσαλονίκη 23 κενές.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για lockdown σε όλη τη χώρα

«Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. 

Ελάχιστη κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, όπου τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης - φωτογραφία Intime

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι ο κύριος λόγος διασποράς του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις. «Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», είπε. Ακόμη, υπενθύμισε ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80% και επεσήμανε ότι ανεξάρτητα του τεστ, κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Βατόπουλος: «Πιθανόν πάνω από 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο»

Ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.

Mόνο take away και delivery επιτρέπεται να παρέχουν τα καταστήματα από σήμερα και για έναν μήνα - φωτογραφία Ιntime

«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας και πρόσθεσε: «Έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε η εφαρμογή των μέτρων να φέρει αποτελέσματα» είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε την κρισιμότητα που έχουν οι επόμενες εβδομάδες για όλη τη χώρα. 

«Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες. Ελπίζουμε ωστόσο, τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο- τρεις εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα» κατέληξε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top