Ανοικτό το ενδεχόμενο για lockdown σε όλη τη χώρα

«Θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε»

Για επιπλέον μέτρα προετοιμάζεται η κυβέρνηση, όσον αφορά τον κορωνοϊό, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας, γενικευμένης καραντίνας.

Θεσσαλονίκη - Σέρρες: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Από το καλοκαίρι και μετά, πολλά κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Μάλιστα, ξεκαθάριζαν πως ένα νέο, γενικευμένο lockdown θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που επεσήμανε στο πρόσφατο διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, η τρομακτική αύξηση πανελλαδικά των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, ο οποίος αποδείχθηκε ο πλέον καταστροφικός μήνας για την εξάπλωση του ιού με πάνω από 20.000 κρούσματα, φαίνεται πως μοιραία «ανοίγει» και πάλι τη συζήτηση για καθολική καραντίνα.

Η τήρηση των μέτρων είναι το «κλειδί»

«Έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» προειδοποίησε ο Στέλιος Πέτσας. 

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτό συνέβη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που ήδη είναι σε γενικό lockdown, «εγκαινιάζοντας» την Γκρι Ζώνη στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, το «καμπανάκι» δεν ήχησε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι ο περιορισμός της κυκλοφορίας ήταν μονόδρομος για μπει «φρένο» στην εξάπλωση της πανδημίας.

Στους λίγους, που δεν τηρούν τα μέτρα, θέτουν σε διακινδύνευση τους πολλούς, αναφέρθηκε και ο Στέλιος Πέτσας. «Οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό», σχολίασε για όσους αγνοούν τον νόμο. 

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Άλλωστε, ήταν ένα μέτρο που είχε «πέσει» στο τραπέζι και για την Αττική, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το συμπεριέλαβε τελικά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top