Θεσσαλονίκη - Σέρρες: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Κλειστά Λύκεια και ΑΕΙ

Εικόνες Μαρτίου εκτυλίσσονται από τις 06:00 το πρωί σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι οποίες μπήκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown, μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές αυτές. 

Γώγος: Κοντά σε lockdown και η Αττική – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα μέτρα

Οι δύο νομοί για τις επόμενες 14 μέρες μπαίνουν για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας σε καραντίνα και οι κάτοικοι σε αυτούς καλούνται να υπακούσουν στα σκληρά μέτρα. 

Μετακινήσεις μόνο με SMS

Ένα από αυτά είναι και η μετακίνηση με SMS, όπως γινόταν τον περασμένο Μάρτιο. 

Κορωνοϊός: «Βούλιαξε» από κόσμο ο Βόλος - «Κοκκίνισε» η Μαγνησία

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους πολίτες να μπορούν να κινηθούν μόνο με τη χρήση SMS.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6].

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Διαδήλωσαν κατά του lockdown χωρίς κανένα μέτρο

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παραπάνω αιτιολογίες.

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Κλείνουν Λύκεια και ΑΕΙ

Οι πολίτες θα λαμβάνουν ως απάντηση το εξής: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, πρέπει να επιδεικνύουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Aπαγορεύονται ακόμα οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Απαγόρευση πτήσεων από και προς Θεσσαλονίκη

Με νέα ΝΟΤΑΜ γνωστοποιείται η προσωρινή απαγόρευση όλων των διεθνών και εσωτερικών επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. 

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων - Πόσες ΜΕΘ είναι κενές

Η ΝΟΤΑΜ θα ισχύει από σήμερα στις 18:00 έως τα μεσάνυχτα της 17ης Νοεμβρίου. 

Η αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων (αφίξεις και αναχωρήσεις) αναστέλλονται προσωρινά έως τις 17 Νοεμβρίου 2020, εκτός από τις ουσιώδεις πτήσεις (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. 

Κορωνοϊός: Απαγόρευση πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

 • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
 •  Πτήσεις που εγκρίθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, για κατόχους ειδικής κάρτας ομογενών και για κατόχους με άδεια τόπου κατοικίας στην Ελλάδα (repatriation flights).
 • Κρατικές πτήσεις (state flights).
 • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
 • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
 • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
 • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
 • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
 • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
 • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
 • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).  
 • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).  

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι αναστέλλεται από σήμερα και μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης - Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτά τα σχολεία πλην των Λυκείων και των ΑΕΙ

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες τα Λύκεια και τα ΑΕΙ, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Κορωνοϊός: 1.152 νέα κρούσματα - 362 στην Αττική και 210 στη Θεσσαλονίκη

Κανονικά ωστόσο θα λειτουργήσουν δημοτικά και γυμνάσια. 

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία και ξενοδοχεία. Κλείνει όμως το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, κτλ.) Κλειστές θα παραμείνουν και όλες οι εκκλησίες στους δύο νομούς. 

Έντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων

Κλείνουν ακόμα τα καταστήματα εστίασης, που θα μπορούν όμως να λειτουργούν για take away και delivery.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας:

 • Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
 • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
 • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
 • Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
   
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top