Αποκάλυψη Star: Η επικοινωνία των δύο πλοιάρχων λίγο πριν την πρόσκρουση

Πώς το εμπορικό πλοίο έκοψε σαν χαρτί το «Καλλιστώ»

Σε φωτογραφία ντοκουμέντο αποτυπώνεται η πορεία του πορτογαλικού, γιγάντιου φορτηγού πλοίου «Maersk» που εμβόλισε το πολεμικό πλοίο «Καλλιστώ», λίγο πριν την πρόσκρουση.

Μάλιστα, ο Λάμπρος Δεμερτζής από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο πλοιάρχων.

Σύγκρουση πλοίων: Συνελήφθη ο πλοίαρχος του φορτηγού - Πώς έγινε το ατύχημα

Λεπτό προς λεπτό η στιγμή της πρόσκρουσης

Φωτογραφίες ντοκουμέντο δείχνουν καρέ καρέ την πρόσκρουση.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το φορτηγό πλοίο «Maersk Launceston» και δεξιά, στο βάθος σε κόκκινο κύκλο και πορεία παράλληλη το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ». Το πολεμικό βγήκε από το ναύσταθμο Σαλαμίνας και το εμπορικό από το Ικόνιο.

Καλλιστώ

Στο σημείο εκείνο ο Έλληνας πλοίαρχος κατάλαβε τι θα ακολουθήσει και φέρεται να φώναξε μέσω του ασυρμάτου στον Πολωνό καπετάνιο «Τι κάνεις; Μείνε μακριά. Μείνε μακριά», χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση από τον κυβερνήτη του εμπορικού πλοίου.

Στη δεύτερη φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση  διακρίνεται το ένα τμήμα του σκάφους του πολεμικού ναυτικού αριστερά και το άλλο το πρυμναίο τμήμα του στα δεξιά να φλέγεται. 

Καλλιστώ 2

Ο καπετάνιος του «Maersk» δίνει ακόμα εξηγήσεις στους ανακριτές του λιμενικού.

Το εμπορικό πλοίο έκοψε σαν χαρτί το «Καλλιστώ»

σύγκρουση πλοίων

Από το μέγεθος της ζημιάς στο πλοίο «Καλλιστώ», αντιλαμβάνεται κανείς πως από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα. Το εμπορικό πλοίο ανέβηκε πάνω στο ναρκοθηρευτικό, κόβοντας το στα δυο. 

Με τον τεράστιο όγκο του και με το βαρύ φορτίο που μετέφερε, έσκισε την πρύμνη του «Καλλιστώ», όπως το ψαλίδι το χαρτί.

Το εμπορικό φορτωμένο με κοντέινερ και με ύψος 266 μέτρα έμοιαζε αλώβητο, όχι όμως και το πολεμικό πλοίο «Καλλιστώ». Μετά τη σύγκρουση πήρε κλίση και έμοιαζε έτοιμο να βυθιστεί. 

Η κατασκευή του πολεμικού σκάφους είναι που το έσωσε από τη βύθιση, καθώς το πλοίο είναι φτιαγμένο από ξύλο, ενισχυμένο πλαστικό και άλλα ελαφρά υλικά και όχι από σίδερο  ώστε να  μπορεί να προσεγγίζει τις νάρκες που είναι και ο επιχειρησιακός ρόλος του.

Από την πρόσκρουση των δύο πλοίων δύο αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top