Σύγκρουση πλοίων: Συνελήφθη ο πλοίαρχος του φορτηγού - Πώς έγινε το ατύχημα

Κόπηκε στα δύο το Καλλιστώ του Πολεμικού Ναυτικού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης που σημειώθηκε στις 07.30 το πρωί της Τρίτης λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα στο πλοίο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού και σε εμπορικό πλοίο.

Ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου «Maersk Launceston» που μεταφέρει κοντέινερ συνελήφθη. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που η πρύμνη του ναρκοθηρευτικού πλοίου «Καλλιστώ» κόπηκε. Με την άμεση επέμβαση του Λιμενικού, σκαφών και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ρυμουλκών, το «Καλλιστώ» ρυμουλκήθηκε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να γίνει επιθεώρηση των ζημιών που έχει υποστεί.

Πώς έγινε το ατύχημα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δύο πλοία έβγαιναν από το λιμάνι του Πειραιά, μπροστά το Πολεμικό και πίσω το εμπορικό πλοίο. Η ταχύτητα του εμπορικού ήταν 16 κόμβοι. 

Ο κυβερνήτης του Πολεμικού ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου τον καπετάνιο του εμπορικού ότι πλησιάζει επικίνδυνα, αλλά δεν πήρε απάντηση. Το Πολεμικό έκανε ελιγμό αποφυγής, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Η περιοχή που έγινε το ατύχημα χαρακτηρίζεται ως «causion area» ενώ πρόκειται για θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρχαν θύματα αλλά και ότι δε βυθίστηκε το πλοίο, κυρίως λόγο της κατασκευής του. 

Το χρονικό της σύγκρουσης

Ήταν 07.30 το πρωί όταν ένα φορτηγό πλοίο με πορτογαλική σημαία, συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πήρε ππολύ γρήγορα μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος βύθισης λόγω ελεγχόμενης εισροής υδάτων.

Πάνω στο πλοίο επέβαιναν 27 άτομα πλήρωμα, τα οποία αμέσως μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι. Δύο άνθρωποι, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εικόνα από το σημείο σύγκρουσης των δύο πλοίων / Eurokinissi

Στο λιμάνι του Πειραιά έσπευσαν αμέσως ενισχύσεις με ρυμουλκά από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ ενημερώθηκε και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΓΕΝ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ 

«Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού.

Κατά το θαλάσσιο συμβάν πρόσκρουσης του ΝΘΗ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» με εμπορικό πλοίο την 27η Οκτωβρίου 2020 σημειώθηκε ελαφρύς τραυματισμός δύο (2) μελών του πληρώματος τα οποία διεκομίσθησαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του  πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ  δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» / Eurokinissi

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Ποιο είναι το «Καλλιστώ»

Πρόκειται για ένα από τα 12 ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού μας Ναυτικού τύπου HUNT. Το «Καλλιστώ» κατασκευάστηκε σε ναυπηγεία στο Πόρτσμουθ Αγγλίας και καθελκύστηκε το 1987. 

Παρελήφθη από το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Eίναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top