Ολοκληρώθηκαν η πορεία ΑΔΕΔΥ και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σε 17 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. μετά τα επεισόδια

Ολοκληρώθηκαν η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση και το μαθητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.Η αστυνομία προχώρησε σε 17 προσαγωγές, από τις οποίες οι οκτώ θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών που ακολουθούσε το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, πέταξε μολότοφ και φωτοβολίδες στα ΜΑΤ που απάντησαν με χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης.

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας / Eurokinissi

Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο ομαλοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι κλειστές ήταν η οδός Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η λεωφόρος Αμαλίας, η Φιλελλήνων και η Πανεπιστημίου. 

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή μαθητών και μελών φοιτητικών συλλόγων, με σύνθημα «όλοι στον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!».

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και άλλα μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, μαζί με φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ανάλογες κινητοποιήσεις  σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί πορεία της ΠΟΕΔΗΝ από την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Υγείας, με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται σε δύο λωρίδες και το μποτιλιάρισμα να εκτείνεται από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας έως τη Βασιλίσσης Σοφίας. 

Άνοιξε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» και πλέον πραγματοποιείται κανονικά η προβλεπόμενη στάση. 

Στις 10:00 ξεκίνησε και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατόπιν πορεία προς τη Βουλή. 

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι:

  • Θωράκιση της δημόσιας υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
  • Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, με προτεραιότητα στην Υγεία (παιδεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Στην απεργία συμμετέχει η ΠΟΕΔΗΝ, που μεταξύ άλλων ζητά δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αύξηση στους μισθούς, σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού κ.α.

Επίσης συμμετέχει και η ΟΛΜΕ με βασικά αιτήματα τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία, με αποτέλεσμα σήμερα τα αεροπλάνα να παραμείνουν στο έδαφος. 

Οι ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) προχωρούν σήμερα σε κινητοποιήσεις, τις οποίες θα συνεχίσουν το επόμενο διήμερο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δρομολόγια των πτήσεων. 

Σήμερα, οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air ακυρώνονται, με εξαίρεση τις πτήσεις Α3 929 (Τελ Αβίβ - Αθήνα) και Α3 931 (Κάιρο - Αθήνα), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Όπως ανακοίνωσε η ΥΠΑ, θα ακολουθήσει και 48ωρη απεργία από την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 23:59, τοπική.

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών. 

Όμως οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και στο τραμ ξεκαθαρίζουν πως δε θα συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, ανεστάλη η στάση εργασίας, από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα στις γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό ανεστάλη, όπως και στο τραμ, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν χθες τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων τους.

Έτσι θα λειτουργήσουν κανονικά οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού, αλλά και το τραμ, ενώ σε ό,τι αφορά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα σωματεία εργαζομένων ξεκαθάρισαν πως δεν υπήρχε απόφαση για προκήρυξη απεργίας. 

Ωστόσο, η ΟΣΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και υπάρχει το ενδεχόμενο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία χωρίς περαιτέρω ανακοίνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top